Svjetska tržišta

Azijske burze pale, dolar stagnira, drugi tjedan zaredom porasle cijene nafte

Cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su između 0,1 i 1,2 posto
Ilustracija
 Yutaka Mizutani / Profimedia, Alamy

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cijene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju 'crnog zlata'.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta. No, obujam trgovanja je mršav jer se zbog praznika na najvećim burzama – u Tokiju, Šangaju i Seoulu – ne radi.

Cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,2 posto.

Azijski su ulagači suzdržani jer u ponedjeljak na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD. Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Washington.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, nakon prošlotjednog snažnog rasta, jer ulagači nisu voljni riskirati zbog moguće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

Trgovinski rat

Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

„Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno eskalirati jer su dvije strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Trump je i dalje prkosan i poručuje da je vrijeme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova prijetnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji”, kaže Shane Oliver, ekonomist u tvrtki AMP.

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,25 bodova.

Porasle cijene nafte

Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,55 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta. Američka je valuta stabilna i u odnosu na europsku, pa se tečaj eura također kreće na razinama od petka, oko 1,1750 dolara.

A cijene su nafte porasle jer su u nedjelju na sastanku u Alžiru OPEC i njegovi partneri izvan toga kartela na čelu s Rusijom, odlučili da neće povećati proizvodnju, unatoč padu ponude iz Irana zbog predstojećih američkih sankcija protiv te zemlje i unatoč Trumpovim pozivima da spuste cijene nafte.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla za 90-ak centi, na 79,70 dolara, dok je na američkom tržištu poskupila 77 centi, na 71,55 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01