Oporezivanje divova

Austrija će uvesti digitalni porez Facebooku i Googleu od 5 posto, podrška EU izostala

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 12:28

AUTOR:

OBJAVLJENO:

4.4.2019. u 12:28

Facebook's CEO Mark Zuckerberg gestures and delivers his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018., Image: 372873207, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Profimedia, Abaca

Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg

Austrija je najavila da će uvesti novi porez velikim internetskim kompanijama poput Googlea i Facebooka nakon što nije prošao plan uvođenja digitalnog poreza na razini Europske unije, priopćila je austrijska vlada.

Njime se planira od 2020. godine oporezivati prihodi kompanija od internetskog oglašavanja i to po stopi od 5 posto.Taj porez plaćat će digitalne kompanije s globalnim godišnjim prihodima od najmanje 750 milijuna eura, od čega najmanje 25 milijuna eura ostvaruju u Austriji.

„Očekujem da će nam se pridružiti mnoge zemlje članice u oporezivanju internetskih divova. To je korak prema većoj razini pravednosti”, rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz na novinskoj konferenciji na kojoj je predstavio zakon koji tek treba odobriti parlament.

Trenutno te kompanije plaćaju u prosjeku 0,8 posto poreza.

Francusko-njemački prijedlog za uvođenjem europskog digitalnog poreza propao je na sastanku europskih ministara financija u ožujku, budući da su zemlje poput Irske, Švedske i Danske uskratile svoju podršku. Plan je također uključivao limit od 750 milijuna eura prihoda, no predložena porezna stopa bila je 3 posto.

Kao dodatak porezu na internetsko oglašavanje, austrijska vlada planira uvesti i oporezivanje privatnog najma koji se nudi na platformama poput Airbnba. Platforme će morati poreznim vlastima dati podatke o transakcijama koje dogovore stanodavci te će biti odgovorne ako oni ne plaćaju porez.