Veliki projekt

Atraktivno zemljište na istoku Splita spremno za polaganje kamena temeljca

Atraktivno zemljište na istoku Splita je ograđeno, raskrčeno od plastenika i spremno za polaganje kamena temeljca
 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Kada klizite vozilom obilaznicom prema Stobreču, preko Sirobuje, pa bacite pogled s desne strane, odmah ispod "Konzumova" trgovačkog centra, primjetit ćete veliki teren, ograđen, raskrčen od plastenika i spreman za polaganje kamena temeljca.

Što li će niknuti na rubu, pretenciozno nazvane poslovno-stambene zone, zapitali smo se i zavirili u zemljišne i katastarske knjige, i, naravno, prolistali spise predmeta kojima se bavi gradski Upravni odjel za postorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. I poslušali smo glas naroda, jer narod uvijek sve zna, pogotovo u Splitu.

- Ovde će ti se izgradit veliki "Lidl" i odma' do njega onaj "McDonald's Drive" - tvrde "upućeni" Slobodnoj Dalmaciji u poslovnu priču uz obilaznicu.

Upitali smo odmah spomenuti trgovački lanac imaju li u planu na Sirobuji graditi svoj četvrti prodajni objekt na području Splita.

- Zahvaljujemo na upitu i interesu za poslovanje trgovačkog lanca "Lidl Hrvatska". No, nemamo komentara na vaš upit s obzirom na to da se radi o informacijama koje zalaze u područje poslovne tajne - kazala je Tihana Belin, menadžerica za odnose s javnošću tvrtke "Lid Hrvatska" sa sjedištem u Velikoj Gorici.

Božidar Vukičević / HANZA MEDIA

Iz domaće direkcije lanca brze hrane "McDonald's" je stigao sljedeći odgovor:

- Svakako smo zainteresirani za širenje naše mreže restorana u Splitu, te ćemo vas o tome informirati kada ćemo imati više detalja o projektu - istaknula je Renata Krajačić u ime zagrebačke kompanije "Globalna hrana" koja je nositelj franšize za "McDonald's" u Hrvatskoj.

Izdavanje građevinske dozvole za gradnju poslovne građevine trgovačke namjene je u tijeku, a kao investitor je navedena zagrebačka tvrtka "Maxima", koja i jest vlasnikom spomenutog terena, a riječ je o 12.214 četvornih metara "neplodnoga tla", kako još uvijek stoji u katastarskom posjedovnom listu. To napominjemo, jer posjedovni list nije dokaz vlasništva.

Iz zemljišnih knjiga doznajemo kako je na dijelu spomenute nekretnine, a riječ je o 3347 kvadrata, zabilježen hipotekarni kredit u iznosu od (vrtoglavih) gotovo 5 milijuna kuna.

Kako bilo, vlasnik "Maxime", tvrtke osnovane za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, je Zoran Kovač, direktorica je Snježana Božić, i njih su dvoje kao jedini zaposlenici te tvrtke uspjeli 2016. godine imati promet od 76 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna iznosila "čista" dobit.

U međuvremenu su osnovali i tvrtku "Split gradnja", sa sjedištem u Zagrebu na istoj adresi poput "Maxime", na Selskoj cesti. Uz Kovača se trenutno povezuju 22 tvrtke, većinom osnovane za djelatnosti "projektiranja i gradnje", a zanimljivo je spomenuti da ih je pet posljednjih registrirano početkom ožujka, u razmaku od samo tri dana. U portfelju su "Sigma" u Zadru, "Kaptol projekt", "Termus gradnja", da spomenemo samo neke od njih.

Imena ovo dvoje poduzetnika "vrtjela" su se u javnosti i tijekom izgradnje "Arene" u Zagrebu, baš kao i kod izgradnje "Kauflandova" centra u Zadru gdje je Kovačeva firma kupila i pripremila zemljište za izgradnju trgovačkog objekta, a onda ga je prepustila na upravljanje spomenutom lancu i izbrisala se iz vlasničkih listova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:11