Najskuplja nagrada

ATP organizira novi turnir s nagradom od 15 mil. $, neki ga vide kao prijetnju Davis Cupu

ATP se bacio u organizaciju novog turnira za koji će nagrada biti 15 milijuna dolara
Novak Đoković
 Stefano Rellandini / REUTERS

Udruga teniskih profesionalaca ATP (Association of Tennis Professionals) najavila je organizaciju potpuno novog teniskog turnira koji će pobjedniku donijeti najveću novčanu nagradu na svim turnirima udruge, piše CNBC.

U ATP Cupu natjecat će se 24 države podijeljene u šest grupa, a osam najboljih nacija ući će u završnu fazu turnira. Pobjednik će dobiti nagradu od čak 15 milijuna dolara.

- Riječ je o najvećoj nagradi na našim turnirima, ali ne radi se samo o tome. ATP je u 50-postotnom vlasništvu samih igrača, dok drugih 50 posto posjeduju promotori. Na taj način igrači zapravo imaju vlastite turnire – objasnio je Chris Kermode, predsjednik ATP-a.

Iako neki vide novi događaj kao prijetnju Davis Cupu koju tradicionalno organizira Međunarodna teniska federacija (ITF), ATP Cup će biti održan nekoliko mjeseci kasnije. Naime, sljedeći Davis Cup održat će se u studenom sljedeće godine, a početkom 2020. uslijedit će ATP Cup.

- Ne želimo naštetiti Davis Cupu. Smatramo da dva turnira mogu koegzistirati kao što to mogu i razna natjecanja u drugim sportovima – rekao je Kermode.

Na samom predstavljanju novog turnira predsjedniku ATP-a se pridružio i prvi, odnosno najbolji igrač na njihovoj listi, Novak Đoković.

- Super je što imamo potpuno novi turnir koji će nam dati priliku da započnemo godinu na najbolji mogući način i to pod našim uvjetima – izjavio je Đoković dodavši da smatra da je dobro što će sada postojati natjecanje koje će se održavati nekoliko tjedana prije samog Australian Opena, odnosno “jednog od četiri najveća događaja Grand Slama”.

Na organizaciju novog turnira ATP udrugu potaknula je činjenica da se muški tenis posljednjih dvadeset godina našao u dobu neosporive kvalitete. Era Rogera Federera, Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Andyja Murraya tenisu je omogućila ogroman rast prihoda. Od 2012. prihod ATP-a doživio je povećanje od nevjerojatnih 62 posto na gotovo 150 milijuna dolara, a ove je godine ukupna novčana nagrada za svih 64 godišnjih događaja te udruge porasla na 137,5 milijuna dolara.

Uz organizaciju novog turnira, ATP se planira i rebrendirati i tako privući mlađu publiku, budući da je prosječna dob osoba koje posjećuju teniske turnire 61 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 14:06