Ima li spasa?

Argentina u velikim problemima,zatražili raniju isplatu 50 milijardi dolara od MMF-a

Jučer je tečaj peza potonuo 7 posto, što je najveći dnevni pad od 2015. godine
Prosvjed učitelja u Argentini, Mauricio Macri (gospodarstvenik i političar koji je bio predsjednik Argentine od 2015. do 2019.) i argentinska policija
 / Profimedia, Zuma Press

Argentinska vlada neočekivano je zatražila raniju isplatu 50 milijardi dolara kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), nakon što je u srijedu argentinski pezo pao za 7 posto.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri, pod čijom vladom je samo tijekom ove godine argentinski pezo izgubio više od 40 posto u odnosu na američki dolar, izjavio je kako je taj potez usmjeren obnavljanju povjerenja u tamošnje gospodarstvo.

Jučer je tečaj argentinske valute na deviznim tržištima potonuo 7 posto, na 34,10 peza za dolar, što je najveći dnevni pad njegova tečaja otkad je uveden plutajući tečaj u prosincu 2015. godine. Od početka godine potonuo je za 45,3 posto ove u odnosu na dolar, izazvavši goleme intervencije tamošnje središnje banke. Pad tečaja valute izazvao je jačanje inflacije, koja je u srpnju iznosila 31,2 posto na godišnjoj razini.

Kriza za krizom

To treće gospodarstvo Latinske Amerike na rubu je sloma i nikako da se oslobodi zloglasnog ciklusa financijskih kriza koje ga pogađaju jednom u desetljeću. Posljednja kriza, koja se dogodila 2002. godine zbog nemogućnosti otplate inozemnih dugova, bacila je milijune argentinskih građana srednjeg sloja u siromaštvo.

Pad peza već je ranije ove godine potaknuo Argentinu da se obrati MMF-u za kredit od 50 milijardi dolara. U sklopu lipanjskog dogovora o stand-by aranžmanu, argentinska vlada je obećala ubrzati planove za smanjenje fiskalnog deficita.

No, budući da je pezo nastavio tonuti, poskupljujući otplatu argentinskih dugova, investitori su zabrinuti da pomoć MMF-a možda neće biti dovoljna.

„Dogovorili smo se s MMF-om da nam unaprijed da se nastavi sa svim potrebnim sredstva kako bismo osigurali usklađenost s financijskim programom za iduću godinu. Ova odluka trebala bi ukloniti sve nesigurnosti. Tijekom prošlog tjedna vidjeli smo iizražavanje novog nepovjerenja investitora na financijskim tržištima, posebice vezano za naš financijski kapacitet 2019. godini”, rekao je Marci na televiziji u srijedu.

Direktorica MMF-a Christine Lagarde odgovorila je u priopćenju da će dužnosnici tog međunarodnog zajmodavca „preispitati faze tog financijskog programa”. Dodala je da „nepovoljni uvjeti međunarodnog tržišta” nisu bili u „potpunosti previđeni” kad su MMF i Argentina postigli sporazum u lipnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:29