HKMap.Live

Apple povukao aplikaciju nakon kineskih kritika: 'Pomažete izazivačima nereda'

HKMap.Live bio je od velike pomoći prosvjednicima u izbjegavanju policije u Hong Kongu
 Athit Perawongmetha/Susana Vera / Reuters

Apple je u četvrtak iz digitalne trgovine uklonio aplikaciju pomoću koje su prosvjednici u Hong Kongu pratili kretanje policije, a taj je potez povukao samo dan nakon što su ga kineski mediji optužili da podupire demonstracije.

Aplikacija HKMap.Live povučena je iz on-line Appleove trgovine u Hong Kongu oko 11 sati po lokalnom vremenu, objavio je njezin kreator na Twitteru. Nešto ranije bila je još dostupna za preuzimanje.

"Korisnici su primjenom te aplikacije ugrozli provedbu zakona i stanovnike Hong Konga", prenosi Appleov navod na Twitteru tvrtka koja je razvila aplikaciju.

Kineski list People's Daily optužio je u srijedu Apple da pomaže "izazivačima nereda" u Hong Kongu.

"Nitko ne želi uvlačiti Apple u nemire koji i dalje traju u Hong Kongu. No, opravdana je pretpostavka da Apple miješa posao s politikom, pa čak i nelegalnim djelatnostima", piše kineski državni list.

"Apple mora razmisliti o posljedicama svoje loše i nesmotrene odluke", stoji u članku.

HKMap.Live bio je od velike pomoći prosvjednicima u izbjegavanju policije u Hong Kongu, koja je proteklih tjedana sve prisutnija na ulicama kako bi obeshrabrila protuvladine prosvjede.

Aplikacija se oslanjala na podatke koji su objavljivani na društvenim mrežama radi praćenja kretanja policije u stvarnom vremenu i pronalaženja sigurnih prostora za prosvjede.

Inženjeri su na Twitteru odbacili tvrdnje da se njihova aplikacija koristi za promicanje kriminalnih aktivnosti, dodajući da će moderatori ukloniti sve komentare korisnika koji bi mogli signalizirati takvu primjenu.

"Nekad smo mislili da je odbijanje aplikacije obična birokratska glupost, ali sada je očigledno u pitanju politička odluka o suzbijanju slobode i ljudskih prava u Hong Kongu", istaknuli su.

Osvrnuli su se i na nedavne slučajeve američkih kompanija, uključujući NBA, koje su pokleknule pod kineskim zahtjevima da ne objavljuju priopćenja podrške prosvjedima u Hong Kongu.

Uklanjanje aplikacije vjerojatno neće značajnije utjecati na same prosvjede, budući da su slične grupe od nekoliko tisuća članova, uspostavljene za potrebe praćenja kretanja policije i preko aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:06