Epska borba

Apple i Irska sklopili dogovor kojim je tehnološki div utajio porez od 13 milijardi eura?

Bruxelles optužuje Apple da preko 20 godina izbjegava plaćanje poreza na prihod stečen u Europi i ostalim svjetskim tržištima
Tim Cook, izvršni direktor Applea
 Mason Trinca / REUTERS

Samo nekoliko dana prije nego što dolazi novi model iPhonea na tržište, tehnološki gigant Apple napunio je naslovnice svjetskih medija ne tako pozitivnim navodima o neplaćanju poreza te ilegalnom uzimanju državne pomoći od 13 milijardi eura. Toliko je, kako piše Financial Times, Apple uzeo od Irske u zamjenu za otvaranje novih radnih mjesta.

Prema optužbama Europske komisije, Apple i Irska sklopili su lažni dogovor o profitu koji je omogućio proizvođaču iPhonea da usprkos zakonu EU plaća porez manji od jedan posto. Iako je riječ o optužbi staroj čak tri godine, budući da su se i Irska i Apple žalili, danas i sutra službeni su početak epske tužbe, a očekuje se da će svi uključeni reći sve što je već dosad bilo rečeno.

Bruxelles, naime, optužuje Apple da preko 20 godina izbjegava plaćanje poreza na prihod stečen u Europi i ostalim svjetskim tržištima preusmjeravanjem svog profita u središnjicu u Irskoj koja “postoji samo na papiru”. Apple je time navodno stekao prednost u odnosu na druge kompanije i između 2003. i 2014. smanjio je svoje porezne obveze za otprilike 13 milijardi eura.

, Image: 131978524, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Logo Applea na zgradi

- Te su tvrdnje činjenično i pravno neutemeljene. Nalazimo se u veoma neobičnoj poziciji jer nam je naloženo da retroaktivno platimo dodatne poreze vladi koja kaže da im ne dugujemo ništa više jer smo sve već platili – požalio se Tim Cook, izvršni direktor američkog tehnološkog diva, još u 2016., dodajući da je odluka Europske unije “totalna politička glupost” te optužujući Komisiju da “prekraja Appleovu povijest i ignorira irski porezni zakon”. Apple je, inače, već lani uplatio irskoj vladi 14,3 milijardi eura poreza, koliko je EK procijenila da je kazna s kamatama, no kako stvari stoje, to neće biti jedina kazna koju će ovaj slučaj "roditi".

Presuda se očekuje do kraja sljedeće godine, a kakav god bio ishod parnice, očekuje se da će se stranka koja izgubi žaliti. Ta će, pak, žalba biti upućena Europskom sudu pravde na kojem će slučaj provesti tri do četiri godine prije dolaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:09