Prvi čovjek Hanfe

Ante Žigman: 'Nije se trgovalo povlaštenim informacijama u Agrokoru, ali nadzor još traje'

Za sada nema nalaza koji bi upućivao na bilo kakve manipulacije, smatra Žigman
Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe
 Goran Mehkek / CROPIX

Nije se trgovalo povlaštenim informacijama u Agrokoru, iako je nadzor u međunarodnom okruženju još uvijek u tijeku, poručio je prvi čovjek Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), Ante Žigman gostujući u Točki na tjedan na N1 televiziji.

Hanfa je, naime, u razdoblju od početka 2017. godine pa do donošenja lexa Agrokor provjeravala društva koja su koristila i kupovala vrijednosne papire Agrokorovih kompanija.

- U tom razdoblju smo ušli u društva, izdvojili kompletnu dokumentaciju. Određena trgovanja vi ne možete izbrisati, to je sve zabilježeno. U tom razdoblju smo vidjeli da toga nije bilo. Onaj tko je to radio očito je to radio dok su informacije bile u javnim izvorima - izjavio je Žigman te voditeljicu ponukao da ga upita i znači li to da je netko iz skupine Borg ipak trgovao povlaštenim informacijama.

- Ne, nije se trgovalo povlaštenim informacijama. Mi smo došli u sva ta društva za ljude za koje ste rekli. Obavili smo niz nadzora. U jednom investicijskom društvu smo našli kriva vrednovanja, što je oštetilo klijente. To društvo je kažnjeno, podnesene su prekršajne prijave. Bilo je nekih drugih aktivnosti koje nisu vezane za povlaštene informacije - odgovorio je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Dodao je i kako su pokrenuli suradnju s međunarodnim tijelima.

- Treba neko vrijeme da se od njih dobiju informacije. Radi se o velikim tržištima za koje je trgovanje Agrokorovim obveznicama mala stavka - pojasnio je.

Budući da taj nadzor još traje nije ga mogao komentirati, ali kako kaže „za sada nema nalaza koji bi upućivao na bilo kakve manipulacije, ali je još u tijeku pa ćemo vidjeti na kraju”.

Takav nalaz Hanfe, kazala je voditeljica Žigmanu, mnoge je razočarao jer je mišljenje analitičara da je nemoguće da povlaštenih informacija nije bilo.

- AlixPartners je priznao da je prije kontaktirao s nekim ljudima. Nalazi se skupina ljudi na nekim tajnim mjestima, razgovaraju, nemoguće je da ne razmjenjuju i neke druge informacije - smatra voditeljica.

- Zanimljivo je to što kažete, no Hanfa nema policijske ovlasti: prisluškivanje, traženje tajnih mjesta. Mi se koristimo alatima koji su nam mogući - vratio joj je Žigman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:18