Nema kraja problemima

Američko pravosuđe pokrenulo istragu: sumnjaju da se manipuliralo cijenama bitcoina

Manipulacije cijenama ilegalne su na reguliranim tržištima kao što su dionice i futuresi (budućnosnice)
Bitcoin, ilustracija
 Dado Ruvić / Reuters

Američko Mmnistarstvo pravosuđa navodno je pokrenulo kaznenu istragu zbog potencijalne tržišne manipulacije cijenama bitcoina, prenosi Bloomberg.

Bloomberg je izvijestio kako američki Odjel za pravosuđe radi s nadležnom komisijom CFTC koja nadgleda derivate kriptovaluta, kako bi istražio potencijalno manipuliranje cijenama na tom tržištu.

Istraga se usredotočila na takozvani "spoofing" (podvalu), kojom se na burzu postavljaju lažne narudžbe i zatim povlače kako bi se manipulirale cijene. Pojedinci ustvari trguju sa sobom kako bi se stvorila iluzija tržišne aktivnosti, a sve kako bi se ljude privuklo da kupuju ili prodaju kriptovalute.

Takve aktivnosti omogućuju akterima da manipuliraju cijenom imovine u njihovu korist. Manipulacije cijenama ilegalne su na reguliranim tržištima kao što su dionice i futuresi (budućnosnice).

Poznato je kako je CFTC već uputio sudski poziv jednoj od važnijih mjenjačnica za nabavu bitcoina Bitfinexu. Naime, upitan je odnos Bitfinexa i tethera, kriptovalute vezane za američki dolar koja se dobrim dijelom koristi za kupnju bitcoina.

Sumnja se je li ta kriptovaluta uopće podržana deviznim rezervama jer ako nije, Bitfinex stvara tether praktički iz ničega kako bi se preko njega kupovao bitcoin. Jedna od teorija je da je upravo tether podigao cijenu bitcoina za čak 40 posto tijekom prošlogodišnjeg povijesnog rasta, prenosi Quartz.

Cijena bitcoina, nakon ove vijesti, pala je za više od šest posto i sada iznosi 7.391 dolara, pokazuju podaci Coinmarketcapa. Nakon ovoga momenta te sve većih zahtjeva za regulacijom digitalnog zlata, bit će zanimljivo vidjeti hoće li vrijednost nastaviti padati i ako da, kojom brzinom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 23:51