Akvizicija

Američki Comcast ponudio skoro 40 milijardi dolara za preuzimanje Skya i pobijedio Fox

Sky je u nedjelju preporučio svojim dioničarima da prihvate ponudu jer je to „odličan ishod“
Središnjica Comcast korporacije, Philadelphia
 Profimedia, Alamy

Američki kabelski operator Comcast ponudio je najvišu cijenu na aukciji za televizijsku kuću Sky, čime je pobijedio Fox Ruperta Murdocha u rijetkom postupku izravne aukcije, koju je organizirao britanski Odbor za preuzimanje i spajanje.

Comcastova ponuda iznosila je 17,28 funti po dionici, čime je vrijednost Skya dosegnula više od 30 milijardi funti (39,3 milijarde dolara), dok je Fox za isti udio ponudio 15,67 funti.

Sky je u nedjelju preporučio svojim dioničarima da prihvate ponudu, poručivši da je to „odličan ishod“ i kako „predstavlja vrhunsku materijalnu vrijednost“. Predsjednik i izvršni direktor Comcasta Brian Roberts kazao je, pak, kako je to „veliki dan za Comcast“.

Oko 23 milijuna pretplatnika britanske kompanije i nogometna prava za Premier ligu čine Sky jednom od najprofitabilnijih televizijskih kompanija u Europi.

Fox je želio preuzeti udio od 61 posto Skya koji još nije posjedovao, no Comcast je ponudio više. U srpnju je Fox podigao svoju ponudu na 24,5 milijardi funti, no Comcast je u nadmetanju ponudio 26 milijardi funti.

Proces je također bio pod povećalom zbog regulatornih pitanja, odnosno zabrinutosti oko medijske pluralnosti i stupnja utjecaja Murdocha na medijsko tržište UK.

„Sky je odlična tvrtka s velikom platformom, sjajnim brandom i izgrađenim menadžerskim timom“, rekao je predsjednik i glavni izvršni direktor Comcasta Brian Roberts.

„Ova akvizicija omogućit će nam da brzo, učinkovito i značajno proširimo bazu naših korisnika te širenje na međunarodnoj razini. Pozivamo dioničare Skya da prihvate ponudu, koju želimo završiti do kraja listopada", dodao je.

Izvršni direktor Skya Jeremy Darroch rekao je kako je to „početak sljedećeg uzbudljivog poglavlja za Sky“ te dodao „kao dio šireg Comcasta vjerujemo da ćemo nastaviti rasti te jačati našu vodeću poziciju u Europi“.

Fox je, pak, priopćio kako razmatra koje mu mogućnosti ostaju po pitanju 39 posto dionica koje trenutno ima u Skyu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:09