Kriza u Uljaniku

Ako Uprava ne pristane otvoriti poslovne knjige ulagačima, Horvat pušta škver u stečaj

To bi značio da u stečaj idu i Uljanik Brodogradilište, Uljanik d.d. i cijela Uljanik Grupa
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva pozvat će na sastanak Upravu Uljanika d.d. u petak, 28. prosinca, a ako čelni ljudi Uljanik Grupe ne pristanu na ulazak mogućih strateških partnera u tvrtku, osim Kermas energije Danka Končara, kako bi mogli napraviti dubinsko snimanje tvrtke, Ministarstvo će pustiti Brodogradilište 3. maj da ode u stečaj.

A to bi značio da naknadno u stečaj idu i Uljanik Brodogradilište, Uljanik d.d. i cijela Uljanik Grupa. To nam je neslužbeno potvrđeno u Ministarstvu gospodarstva, a povod takvoj odluci jest činjenica da se idući ponedjeljak, 24. prosinca, stječu uvjeti da Fina automatski pokrene postupak stečaja 3. maja jer će tvrtka biti neprekidno blokirana 120 dana.

U slučaju da Uprava Uljanika d.d. dopusti dubinsko snimanje potencijalnim strateškim partnerima u Uljanik Grupi, Ministarstvo gospodarstva pokušalo bi pronaći način da se u periodu dok sud ne donese odluku barem na jedan dan odblokira račun 3. maja, ali i drugih tvrtki koje su blokirane i kojima bude prijetio stečaj.

Navodno bi, prema jednom od scenarija, novac za deblokiranje računa dao strateški partner koji će biti najozbiljniji kandidat za preuzimanje 3. maja, a moguće i pulskog Uljanik Brodogradilišta, Uljanika d.d. i drugih poduzeća unutar Grupe. Usto se u Ministarstvu nadaju da će i neki dobavljači koji su blokirali 3. maj i druge tvrtke biti dovoljno “razumni” da ne provode daljnje blokade kako bi tvrtka mogla funkcionirati. U Ministarstvu više ne kriju ljutnju i frustraciju zbog apsurdne situacije u kojoj Vlada mora moliti upravu bankrotirane tvrtke da pusti moguće strateške partnere da “uđu” u kompaniju jer ta uprava inzistira na tome da je jedini strateški partner Kermas energija. A taj plan restrukturiranja koji predlaže Uprava i u kojem je partner Kermas energija nije prihvatljiv Vladi ni Europskoj komisiji.

U Ministarstvu se nadaju da će nova uprava imati više sluha od stare, odnosno da će “prijetnja” stečaja natjerati Upravu Uljanika d.d. da promijeni stav, ali i radnike i sindikate da na nju izvrše pritisak. Od zainteresiranih investitora u igri su zajednička ponuda talijanskog Fincantierija i DIV Grupe te rusko-ukrajinskog investitora Vadima Novinskog i Danka Končara. U igri je, navodno, i brodovlasnik iz Australije Glen Moroni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48