Učinci pandemije

'Ako kriza ne potraje dugo, ne bi trebalo biti utjecaja na naš rejting'

'Hrvatska danas stoji puno bolje nego prije 10-ak godina. Članica smo EU i imamo pristup fondovima Unije, proračun je u boljoj situaciji'
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Stručnjaci rejting-agencije Moody’s objavili su da će trenutačni učinci pandemije koronavirusa na kreditne rejtinge zemalja biti “ograničeni”, no upozorili su i da bi dublja kriza ipak imala značajne posljedice na rejtinge.

“Pandemija koronavirusa i s njom vezano kretanje cijena nafte oslabit će ekonomsku i fiskalnu snagu zemalja”, upozorava se u novom izvješću Moody’sa.

Unatoč tome, u Moody’su se još nadaju da će nova ekonomska kriza, koliko god teška bila, trajati razmjerno kratko. Preciznije, nadaju se da će oporavak početi u drugoj polovici godine. Ostvare li se ta očekivanja, i posljedice koje će države imati na kretanje ocjene njihove kreditne sposobnosti bit će ograničene. No, potraje li kriza dulje vrijeme, mijenjat će se i rejtinzi pojedinih zemalja, proizlazi iz Moody’sova izvješća.

Makroekonomist Goran Šaravanja smatra da će Hrvatska, kada je riječ o kretanju kreditnog rejtinga, pratiti sudbinu ostalih usporedivih zemalja. Drugim riječima, na kratke staze, ako kriza u koju nas je gurnula epidemija koronavirusa ne potraje dulje vrijeme, ne bi trebalo biti ni implikacija na kreditni rejting zemlje, barem ne ozbiljnijih.

Naravno, priča se mijenja potraje li nova kriza dulje vrijeme. Ipak, Šaravanja ističe da se Hrvatska danas nalazi u bitno drukčijoj poziciji nego prije desetak godina kada su, u jeku tadašnje recesije, rejting-agencije jedna za drugom rezale i ocjenu kreditne sposobnosti hrvatske države.

- Hrvatska danas stoji puno bolje nego prije desetak godina. Članica smo EU i imamo pristup fondovima Unije, proračun je u znatno boljoj situaciji, a bolji su i makroekonomski pokazatelji - zaključuje Šaravanja.

Prema podacima HNB-a, dvije od tri vodeće rejting-agencije u svijetu, Fitch te Standard & Poor’s, Hrvatskoj su u proteklom razdoblju povećale kreditni rejting i on je sada na višoj, investicijskoj razini. Jedino za Moody’s Hrvatska i dalje spada u kategoriju zemalja sa špekulativnim rejtingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:14