Ostali bez dionica

Agrokor će tražiti povrat Mercatora na Ustavnom sudu i putem arbitraže

Fortenova grupa će sada, barem do okončanja postupka, biti u vrlo teškoj poslovnoj situaciji
Fabris Peruško
 Goran Mehkek / CROPIX

Okružni sud u Ljubljani potvrdio je odluku slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja kojom se privremeno Agrokoru d.d. oduzimaju dionice Mercatora, objavila je ta Agencija. Slovenska Agencija je, naime, u rujnu 2019. nepravomoćno kaznila Agrokor s 53 milijuna eura zbog neprijavljivanja kupnje slovenske Costelle (punionice vode) iz 2016. godine.

Potom je kao “zalog” za tu odluku u listopadu 2019. privremeno oduzela Agrokorove dionice Mercatora. Jučer je, pak, slovenski sud pravomoćno potvrdio tu odluku Agencije i sada Agrokoru d.d. preostaje ustavna tužba, koju će vjerojatno izgubiti, a potom arbitraža pred nekim od međunarodnih sudova.

“S obrazloženjem da je navodno tumačenje podnositelja žalbe instituta iz članka 201. stavak 5. Prekršajnog zakona, koje je svojim sadržajem i smislom ograničeno isključivo na fizičke osobe i predmete koje imaju fizičke osobe kod sebe, preusko, sud u odluci o žalbi nije uvažio ključni Agrokorov žalbeni prigovor da Agencija u konkretnom slučaju nije imala pravni temelj za izdavanje odluke o privremenom oduzimanju dionica Mercatora. Sud je površnim čitanjem odredbi Zakona o sprječavanju ograničavanja tržišnog natjecanja također odbacio Agrokorov žalbeni prigovor da direktor Agencije nije nadležan za donošenje odluke o privremenom oduzimanju dionica. Prema Agrokorovom razumijevanju zakona, takvu odluku može donijeti samo prekršajno vijeće”, priopćili su, pak tim povodom iz Agrokora, izražavajući žaljenje zbog odluke suda i ističući kako će upotrijebiti sva raspoloživa pravna sredstva da bi postiglo poništenje pravomoćne odluke Agencije.

Agrokor i dalje, tvrde u toj kompaniji, ima stav da je odluka Agencije neustavna, arbitrarna i nezakonita te da je Agencija prilikom donošenja odluke o privremenom oduzimanju dionica grubo kršila pravila postupka. Pritom su dodali kako su “o kontroverznom postupanju slovenske Agencije u ovom postupku i o sumnji da slovenska upravna i druga tijela zbog nacionalnih političkih razloga, u suprotnosti sa slovenskim zakonodavstvom i praksom EU, sprječavaju prijenos dionica Mercatora s Agrokora na Grupu Fortenova, već obavijestili čelnike europskih i nacionalnih regulatora za područje zaštite konkurencije”.

U Agrokoru, naime, smatraju da Agencija svojim postupanjem ne krši samo nacionalno zakonodavstvo, nego i međunarodna pravila, što može imati jako ozbiljne posljedice za vjerovnike, te u širem smislu pobuđuje sumnju u vjerodostojnost pravila EU s područja zaštite konkurencije i jedinstvenog zakonodavstva o insolventnosti. “Agrokor je ujedno o preprekama, s kojima se proteklih godinu dana susreće kao investitor u Sloveniji, 3. siječnja 2020. pismima izvijestio i međunarodne bonitetne agencije – Fitch, Moody’s, Standard&Poor’s kao i urede Svjetske banke u Washingtonu i Bruxellesu te Transparency Internationala u Bruxellesu i Berlinu.

Agrokor je navedene institucije s postupanjem slovenskih tijela izvijestio jer je riječ o međunarodnim institucijama koje utvrđuju investicijske i bonitetne ocjene država, odnosno objavljuju rang-liste Doing business (Svjetska banka) i rang-liste Indeksa percepcije korupcije (Transparency International), te zbog toga što je Agrokor mišljenja da je ove institucije potrebno upozoriti na povredu legitimnih očekivanja investitora u pogledu primjene zakona i prakse na ulaganja unutar EU, diskriminacije na temelju nacionalnosti u pogledu ulaganja unutar EU te povreda koje, de facto, predstavljaju ograničavanje prava i nezakonitu eksproprijaciju ulaganja unutar EU”, stoji u odgovoru Agrokora.

Jesu li slovenska Vlada i sud u dosluhu?

Ultra brze akcije slovenske politike, Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Okružnog suda pružaju osnove za razumnu sumnju u to da se u ovom slučaju radi o sinkroniziranom nastupu slovenske vlade i pripadajućih institucija kako bi se spriječilo prenošenje 66,9 posto dionica Mercatora s Agrokora d.d. u stečaju na Fortenova grupu. Previše su, naime, jake indicije i dokazi da slovenska vlada preko Slovenske razvojne banke (SID) nastoji prekomjerno zaštititi slovenske dobavljače, kao i da se apsurdnim odlukama Agencije i suda oduzima Mercator Agrokoru.

Međutim, sve to malo znači Agrokoru i Fortenova grupi, koji će vjerojatno morati pravdu tražiti tek na međunarodnoj arbitraži koja će potrajati godinama. Do tada će Fortenova grupa biti u jako teškoj situaciji, jer je pripajanje Mercatora, koji je trebao činiti jednu trećinu Fortenova grupe, bio važan dio poslovnih planova tog koncerna za ovu i iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:12