S ocjene BB na BB+

Agencija Standard & Poor's povećala dugoročni kreditni rejting HEP-a

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

26.3.2019. u 16:56

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

26.3.2019. u 16:56

Zagreb, 050514.
Vukovarska ulica.
Zgrada Hrvatske elektroprivrede.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / CROPIX

Agencija Standard & Poor's (S&P) povećala je dugoročni kreditni rejting Hrvatske elektroprivrede s ocjene BB na BB+ uz stabilnu prognozu kretanja, priopćili su iz HEP-a.

„Iznimno smo zadovoljni povećanjem ocjene dugoročnog kreditnog rejtinga. Ocjena je, između ostalog, potvrda našeg aktivnog upravljanja financijskim položajem i ukupnim poslovanjem HEP grupe. Odlučni smo nastaviti s poslovnim aktivnostima usmjerenima kako na daljnje jačanje samostalne ocjene kreditnog rejtinga, tako i na jačanje tržišnog položaja i realizaciju ambicioznih ciljeva obnovljivog scenarija razvoja“, izjavio je tim povodom predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.

Zbog metodologije i kriterija koje Standard & Poor's koristi pri ocjenjivanju HEP-a, povećanje je uslijedilo nakon rasta ocjene rejtinga za Hrvatsku. To je, uzgred rečeno, treći pozitivni pomak u Standard & Poor'sovoj ocjeni rejtinga države, nakon što je u ožujku prošle godine taj rejting povećan na BB+, a u rujnu prognoza kretanja rejtinga sa stabilne na pozitivnu.

U izvješću agencije Standard & Poor's, objavljenom 26. ožujka, navodi se kako u slučaju potrebe država ima povećanu mogućnost potpore HEP-u te da stabilna prognoza HEP-ove ocjene odražava mišljenje kako će HEP-ovi samostalni rezultati biti solidni. Također,  navodi se da bi, sukladno sadašnjoj ocjeni, u slučaju dodatnog povećanja ocjene kreditnog rejtinga za Hrvatsku vjerojatno bila povećana i ocjena kreditnog rejtinga HEP-a.