Uspješna godina

AD Plastik unatoč krizi poslovao s dobiti u prvih šest mjeseci

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak

OBJAVLJENO:

28.7.2020. u 14:55

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak

OBJAVLJENO:

28.7.2020. u 14:55

Zagreb, 040520. Jankomirska 5.
U tvornici AD Plastik svi radnici rade zasticeni zastitnim maskama i rukavicama, a u ulazu u firmu nalaze se dezinficijensi i tepisi za dezinfekciju obuce.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongracic / CROPIX

Ilustracija (Tvornica AD Plastik)

Prema objavljenom Međuizvještaju poslovodstva AD Plastik Grupe za prvih šest mjeseci 2020. godine, osnovni prihodi AD Plastik Grupe, za prvih šest mjeseci 2020. godine iznose 548,78 milijuna kuna i manji su za 23,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. EBITDA Grupe iznosi 75,46 milijuna kuna i manja je za 27 posto, dok je u matičnom društvu ostvaren njezin rast od 4,9 posto na koji je velikim dijelom utjecala prodaja neoperativne imovine i korištenje državnih subvencija.

Unatoč okolnostima krizom izazvanom pandemijom virusa COVID-19, ostvarena je neto dobit grupacije u iznosu od 17,31 milijuna kuna što je u odnosu na isto razdoblje lani pad od 69,6 posto. „Unatoč vrlo izazovnim okolnostima, pokazali smo i u ovim zahtjevnim vremenima visoku razinu znanja, kvalitete i pouzdanosti, ne ugrozivši niti u jednom trenutku isporuke i proizvodne procese svojih kupaca. Potpuno novi i neočekivani izazovi s kojima smo se susreli, zatekli su nas nakon poslovne godine u kojoj smo ostvarili najbolje poslovne rezultate u povijesti što nam je uvelike olakšalo situaciju. Svoje smo ambiciozne planove i ciljeve prilagodili okolnostima te poduzeli sve potrebne mjere i aktivnosti kako bismo osigurali visoku razinu sigurnosti svojih zaposlenika, održivo poslovanje i financijsku stabilnost kompanije. Prilagodili smo plan investicija, racionalizirali troškove i poduzeli sve mjere u cilju održavanja što bolje likvidnosti.“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe. Neto financijski dug značajno je smanjen u odnosu na kraj prošle godine na što su najvećim dijelom utjecale prodaja neoperativne imovine i naplate dijela alata. Povoljniji je i pokazatelj NFD/EBITDA koji na razini Grupe iznosi 2,13.

„Dobra je vijest kako smo u prvih smo šest mjeseci ugovorili 92,5 milijuna eura novih poslova za buduće razdoblje, što potvrđuje kako naši kupci nastavljaju sa svojim aktivnostima i planovima. Pred nama je zahtjevna godina koja iziskuje potpunu usredotočenost, odlučnost i ustrajnost, a iznenadni vanjski utjecaji koji su nas privremeno usporili u razvojnim planovima, sigurno nas neće zaustaviti.“, rekao je Marinko Došen.