NEMAR POD OLTAROM DOMOVINE

Za ovo igralište dosad smo dali 700.000 kuna: Radovi počeli dva dana prije izbora i odmah stali

Razrovan asfalt, polegnuti golovi i smeće - tako trenutno izgleda ovo igralište...
Igralište u ulici Bijenik
 Marko Todorov/Cropix

Djeca ovdje ne mogu igrati nogomet, jer su golovi polegnuti na pod. Ne mogu igrati košarku jer koševa - nema. Ne mogu, zapravo, raditi ništa jer nema ni asfalta. Igralište na adresi Bijenik 162 u Zagrebu, nekoliko stotina metara zračne linije od Oltara Domovine na Medvedgradu, sasvim je neupotrebljivo.

Razrovan asfalt, polegnuti golovi i smeće - tako trenutno izgleda, a za obnovu je u posljednje dvije godine izdvojeno čak 700 tisuća kuna.

image
Uništeno igralište u ulici Bijenik
Marko Todorov/Cropix
image
Uništeno igralište u ulici Bijenik
Marko Todorov/Cropix

A da stvar bude dovedena do apsurda, radovi na obnovi počeli su 13. svibnja, dva dana prije izbora, kad je s igrališta uklonjen asfalt. Čim su stigli rezultati izbora, tvrde roditelji djece koja se tamo ne mogu igrati, radovi su prestali.

Ovdje se otad niti jedan radnik više nije pojavio.

Posebna dozvola

Igralište na Bijeniku izgrađeno je 80-ih godina, govore susjedi, a ulaganja u održavanje bila su ravna nuli. Zbog toga je propadalo. Kroz asfalt je počela nicati trava, a zahrđala žičana ograda predstavljala je opasnost za djecu. Ozbiljnije renoviranje započinje, otkrivaju stanari, 2019. godine, i to nakon što su roditelji pisali općini. Zbog zahrđale žice popravljala se ograda i obnavljala su se dva zida. Ipak, na igralištu za čije je uređivanje izdvojeno 406 tisuća kuna 2020. i 295 tisuća ove godine, prema podacima iz dokumenta Gradske četvrti Črnomerec, djeca se još ne mogu igrati.

image
Uništeno igralište u ulici Bijenik
Marko Todorov/Cropix
image
Uništeno igralište u ulici Bijenik
Marko Todorov/Cropix

- Svima nam fali to igralište. Čekamo kad će ga završiti, ali ništa. Najbliža igrališta u Mikulićima i Šestinama prilično su udaljena - rekla je majka koju smo zatekli ispred obližnjeg vrtića Šumska jagoda. Za upis u njega svake se godine formiraju liste čekanja, što svjedoči o broju djece kojoj je igralište uskraćeno.

Od Mjesnog odbora Medvedgrad pokušali smo doznati zašto su obustavljeni radovi, ali donedavni predsjednik Branko Ferina prebacio je odgovornost na Gradsku četvrt.

- Od nas je krenula inicijativa obnove. Mi je nismo provodili, nismo ti koji su na to mogli utjecati - kaže.

- Nije sve krenulo dva dana prije izbora, planovi za obnovu igrališta rade se godinu i nešto - odgovorio je na navode o planskom uklanjanju asfalta prije izbora Josip Jelić, bivši predsjednik Gradske četvrti Črnomerec, te naveo razlog obustavljanja radova.

image
Uništeno igralište u ulici Bijenik
Marko Todorov/Cropix

- Problem je nastao zato što je bila potrebna posebna dozvola Vodoopskrbe i odvodnje, jer treba riješiti slivne vode. One se trebaju spojiti na postojeću mrežu, a to se treba koordinirati između VIO i Zagrebačkih cesta.

Potporni zidovi

No, ni on ne može reći kad će uređivanje igrališta biti dovršeno, jer, kaže, prvo se treba formirati vijeće četvrti, što se dogodilo u petak, a zatim će nova predsjednica ili predsjednik u komunikaciji sa Zagrebačkim cestama dobiti konkretne planove radova.

Iako je u dvije godine u obnovu ukupno uloženo nešto više od 700 tisuća kuna, izgleda da se djeca na njemu još neko vrijeme neće moći igrati, niti će ga DVD Bijenik, na čijoj se adresi nalazi, moći koristiti za vježbe.

Josip Jelić naveo je na što se utrošilo gotovo pola milijuna kuna u prošloj godini.

- Morali su se kompletno napraviti potporni zidovi, jer se sve urušavalo. Morale su biti uklonjene stare zidine koje su se radile bez armature. Morala se staviti nova ograda koja je bila poluruševna. Maknuli su se stupovi na kojima je bila rasvjeta bez ikakve projektne dokumentacije, spojena na crno.

U studenom 2020. s igrališta su uklonjeni stari koševi i golovi. Koševa na Bijeniku još nema, a s novim golovima nije se najspretnije postupalo. Prilikom uklanjanja asfalta s igrališta pomaknuti su s terena i nespretno položeni na travu između zidića i ograde, pri čemu su oštećene mreže.

Dvije cigle

Josip Jelić kaže i da su sanirane stepenice, koje su prijetile urušavanjem te da na igralištu prije nije bilo prilaza i rampe. Međutim, primijetili smo kako je rampu proždrla hrđa, prilaz i teren nisu asfaltirani, a ni novoizgrađeni zidići ne izgledaju najkvalitetnije. Na zidiću smo zamijetili i dvije cigle, ali zagonetku njihove pojave nismo riješili - u blizini nedovršenog igrališta nismo vidjeli ništa cigleno.

Dok djeca čekaju dovršetak radova, prisiljena su odlaziti na druga igrališta. Najbliža su im u Mikulićima, Šestinama i ono Osnovne škole Medvedgrad. Do njih mogu autobusom, ali često se to odlučuju učiniti biciklom. Upravo vožnja biciklom po uskoj i brdovitoj cesti, na kojoj mimoilaženje autobusa s autom izgleda izazovno, može biti opasna jer je sitna neopreznost dovoljna da netko nastrada.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:47