VRIJEDI 40 MIL. KN

Upoznajte ‘Mrvicu‘: Stroj od 700 tona, težak kao 110 afričkih slonova. I, da, tu je, na Trešnjevci

U stroj se ukucaju komande, a on napravi 3D animaciju prema dimenzijama modela koji je dobio i po zapovijedi obrađuje komad metala

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

 Davor Pongracic/Cropix

- To vam je taj stroj - govori Mladen Kurić, zaposlenik Končara, s laptopom u ruci, dok ulazimo u prostranu halu u koju su smjestili Mrvicu. Riječ je o CNC stroju od 700 tona, najvećem u ovom dijelu Europe, teškom kao krdo od 110 afričkih slonova ili 31 teretnog vagona. Mrvici je u petak bio prvi radni dan.

Kurić, glavni programer, izgleda sićušno pokraj divovskog stroja kojim upravlja. Nusret Šuvalić, predsjednik uprave Končar - Metalnih konstrukcija, i Darijan Bolarić, rukovoditelj odjela strojne obrade, opisuju nam što radi ovaj stroj dok stojimo uz ogradu koja nas odjeljuje od njega.

image

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

Davor Pongracic/Cropix

- Ovo je stroj za CNC obradu. Na hrvatski bi se to prevelo kao računalno brojčano upravljanje, a služi nam za preciznu obradu komponenata koje proizvodimo kako bi one bile unutar dimenzija koje je naručitelj tražio - objašnjava Kurić koji strojem upravlja programom u svojem laptopu. U njega ukuca komande, napravi 3D animaciju prema dimenzijama modela koji je dobio, a kad se ona pokaže uspješnom, stroj po zapovijedi obradi komad metala.

Mrvicu je proizvela njemačka tvrtka Scheiss, a model se zove VMG 6 i u petak je imao prvi zadatak - obrađivao je kotao za transformator dugačak 9 metara i težak 32 tone. Čak je i on izgledao sićušno u usporedbi s Končarovim strojem, a kako i ne bi. Stroj je, naime, visok 12 metara i ima dva stola na kojima se tokari, brusi i glođe, fiksno i okretno. Fiksni je dugačak 15 metara i na njemu se nalazi spomenuti kotao. Može obrađivati objekte visoke do pet metara i teške do 250 tona, no takvi su zasad rijetkost, govore zaposlenici. Okretni je kružnog oblika i promjera šest metara.

image

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

Davor Pongracic/Cropix

Oko kotla transformatora precizno pleše portal. Visok je 6 metara i ima nastavak na kojem se nalazi glava za obradu. Dok se portal kreće, dvojica zaposlenika stoje u maloj kućici naslonjenoj na njega i paze da stroj pogrešno ne interpretira naredbu ili da se ona ne pokaže pogrešnom.

- Kad bi neke dimenzije bile krivo ukucane i stroj se krenuo ponašati suprotno od onoga kako smo predvidjeli, tada bi jedan od zaposlenika u toj kućici pritisnuo gumb i on bi prestao raditi - priča glavni programer Mladen Kurić. Mrvica i dalje prati njegove naredbe i precizno gloda. Kotao će obrađivati dva dana, a njegove sive strugotine padaju u blizinu naših nogu, po čeličnom pokrovu.

image

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

Davor Pongracic/Cropix

- Ispod ovog pokrova su klizne staze na kojima portal "lebdi" na finom filmu ulja. Uz malo veći napor, mogla bi ga pomaknuti i dva snažnija čovjeka - tvrdi Nusret Šuvalić. Naglašava da zadatak pokretanja ovog impresivnog stroja nije bio nimalo lak. Ukupna investicija iznosila je oko 40 milijuna kuna, a montaža i ispitivanje svih sustava trajalo je gotovo godinu dana.

- Stroj je toliko kompleksan da je tijekom montiranja bilo izuzetno bitno da se glavni dijelovi portala međusobno usklade na manje od stotinke milimetra jer on ne bi mogao funkcionirati - otkriva Šuvalić. Kako bi statika stroja bila stabilna, utrošeno je dvije i pol tisuće tona betona u njegove temelje. Ako to stavimo u perspektivu, temelji su teški kao 312 jahti dugačkih 11 metara.

image

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

Davor Pongracic/Cropix

Šuvalić smatra da će se investicija za nekoliko godina isplatiti tvrtki koja je dio Končar grupe. U Metalnim konstrukcijama proizvode kotlove za transformatore, komponente za generatore i dijelove za nuklearke. Njihovi su proizvodi i dio hrvatske svakodnevice - iz tog su pogona izišla okretna postolja za novu generaciju tramvaja i niskopodnih vlakova. Tijekom šetnje Končarovim pogonom mogli smo vidjeti baš jedan takav element za tramvaj koji će po završetku biti poslan u Latviju. Metalne konstrukcije zapošljavaju 370 osoba, a imaju i 80 vanjskih suradnika. Svima njima divovski će stroj olakšati rad.

- Pomoći će nam u nekoliko pogleda. Jedno od njih je vrijeme, a pojednostavit će mnoge procese. Prije smo za radnje koje stroj obavlja morali opremu slati u druge države kako bi se obradila. To je izazivalo potrošnju vremena, ali i financija - upoznaje nas sa situacijom Nusret Šuvalić.

image

CNC stroj Schiess Vmg 6 u tvornici Končar

Davor Pongracic/Cropix

Darijan Bolarić, rukovoditelj odjela strojne obrade, slaže se s njim i nastavlja opisivati stroj.

- Na njemu se nalazi 60 mjesta za alat. Stroj ga automatski mijenja, što znači da to radnici više ne moraju raditi ručno - govori Bolarić i pokazuje utore na lijevoj strani portala gdje se nalaze mjesta za alat. Napominje da je velika prednost okretanje objekta na kojem rade. Stroj može obrađivati materijal s pet strana, kaže, jedino ne može odozdo.

- Ako neki objekt treba obraditi sa svih šest strana, tada se on mora još samo jednom okrenuti. Do sada smo imali određenih teškoća jer bi za svaku novu obradu ponovno trebalo okretati objekt na kojem radimo. Također, nakon sastava i zavarivanja nekog kotla njegove dimenzije neće biti sasvim točne. One će odstupati za nekoliko milimetara, a onda tu u igru dolazi stroj sa svojom istančanom preciznošću - zaključuje Bolarić i gleda rad na prvom od mnogih kotlova koji će proći kroz novi stroj, a kojim su u Končaru oduševljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:08