CRNE PROGNOZE

Stojak: ‘Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, kreće apsolutna financijska katastrofa‘

Već je sad javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca, ističe zastupnik u Zagrebačkoj skupštini
Tomislav Stojak
 Damjan Tadic/CROPIX

Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je da Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, a gradonačelnika Milana Bandića prozvao je zbog "rasipničke" politike koja grad gura u financijski ponor.

Stojak je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da, nakon 1,3 milijardi kuna minusa u lanjskom gradskom proračunu, Gradska uprava i Holding na narednu sjednicu Skupštine šalju sporazume o međusobnom reguliranju financijskih obveza, koje iznose više od 370 milijuna kuna.

Šalju ih, tvrdi, jer Zagreb nije u stanju financirati preuzete obveze te ih prebacuje na 2021. i 2022. Radi se, kaže, o raznim projektima koji se tiču gradnje škola, ambulanata, svih neplaćenih računa koji su dospjeli na naplatu, a vezani su za usluge Čistoće, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta itd.

Grad nema novca za svoje obveze

"Kasni se s plaćanjem obveza i moramo biti jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića grad će doći i pada u financijski ponor, kreće jedna apsolutna financijska katastrofa jer Zagreb nema novca za svoje obveze", naglasio je Stojak.

Osim neplaćanja računa Holdingu i ZET-u, naveo je da Zagreb redovno ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Ovaj mjesec plaća je djelatnicima Gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića kojima je Zagreb osnivač kasnila "kao nikad dosad", upozorio je.

"Već je sad javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca", kaže Stojak i ponavlja kako je to posljedica neodgovorne politike koja ne brine o budućnosti Zagreba, nego se isključivo veže za interese gradonačelnika.

Ako se tako nastavi, pita hoće li Zagreb moći servisirati svoje obveze kako bi mogao isplaćivati plaće djelatnicima i plaćati materijalne troškove, ili će sa svojom politikom to dovesti u pitanje pa se ništa drugo neće moći financirati, nikakvi razvojni projekti.

Kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna

Stojak je podsjetio i na kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna te nenaplaćena i sporna potraživanja u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Smatra i da Zagreb nema 20 posto koje treba osigurati za obnovu kuća, stanova i javnih institucija.

"Ako želimo bolji Zagreb, onda ovakvo neupravljanje našim novcem ne smije u budućnosti postojati i moramo hitno mijenjati stvari", poručio je.

Od gradonačelnika traži da zastupnicima podastre rebalans gradskog proračuna i reviziju, sve projekte koji su planirani tijekom ove i idućih godina kako bi vidjeli od čega se odustaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:31