UMJESTO POTLEUŠICA

Projekt Heinzelova: Ovdje će uskoro niknuti poslovni neboder od 14 katova

Na tržištu nema novih, prvoklasnih poslovnih zgrada koje konceptom mogu pratiti moderno poslovanje
 Ivana Nobilo/CROPIX

Na uglu Heinzelove ulice i Ulice grada Vukovara, južno od nebodera Chromosa, građevinska tvrtka VMD Standard planira gradnju poslovnog nebodera od oko 14 katova.

Za novi neboder u području grada koje mnogi zovu zagrebački city, kako saznajemo, idući tjedan raspisat će javni arhitektonsko-urbanistički natječaj. Bit će to rijedak novi veliki projekt s uredskom namjenom u Zagrebu.

Vlasništvo

Riječ je o tvrtki poznatoj po svojim projektima Kvart Heinzelova-Darwinova, Maksimir, Strojarska i drugima, koja je dio VMD grupe. Generalnim urbanističkim planom propisana je obveza provedbe javnog natječaja, urbanističko-arhitektonskog, za gradnju novih građevina u toj zoni visoke gradnje mješovite, pretežito poslovne namjene. Program za natječaj verificirao je ovih dana nositelj izrade Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje.

- U vlasništvu su nam dvije parcele na tom području. Planiramo natječaj vrlo brzo, ovih dana, jer smo čekali osam mjeseci da sve bude gotovo oko programa za natječaj. Za ovaj natječaj nema direktnih poziva arhitektima, to je javni natječaj na koji su svi pozvani i radujemo se vidjeti koja ćemo rješenja dobiti - kaže Željko Vučemil, vlasnik tvrtke VMD Standard.

Vezano za njihovu novu poslovnu zgradu, kaže kako nemaju nekih specifičnih želja, nego im je bitno da dobiju što kvalitetniji projekt. Na toj je lokaciji dozvoljena visina građevine prizemlje plus 14 etaža, ali još će se vidjeti koje će ideje imati arhitekti.

Ulaganja

- Bit će to poslovna zgrada s uredima za najam, možda ćemo neke staviti i na prodaju na tržište, to još ne znam, rano je - dodaje Vučemil.

Gradnja bi prema gruboj procjeni mogla krenuti krajem godine. Inače, gradnja ove velike poslovne zgrade bit će među rijetkima takve namjene u Zagrebu. Iako je potražnja za novim vrhunskim uredima u gradu velika, malo ih se gradi jer su ulaganja veća. Stopa slobodnih uredskih prostora manja je od tri posto, što je iznimno nisko, i najmanja je u usporedbi sa svim glavnim gradovima u regiji.

"Na tržištu nedostaje novih, prvoklasnih poslovnih zgrada koje svojom infrastrukturom i konceptom, kao i potrebnim dodatnim sadržajima, mogu zadovoljiti potrebe današnjeg modernog poslovanja. Iznimno je važno pratiti i ekološke standarde i održivost.

Od ukupne ponude uredskih prostora i projekata u Zagrebu, oko 65 posto poslovnih zgrada starije je od 15 godina i predstavlja ponudu B klase, stoga na tržištu ima prostora za nove koncepte uredskih projekata", opisao je Predrag Tutić, direktor CBS International, koja je dio Cushman & Wakefield grupe, stanje na tržištu vrhunskim uredima u Zagrebu u nedavnom intervju za Jutarnji.

Trenutačno, cijena zakupa za poslovni prostor A klase u Zagrebu iznosi od 13 do 15,5 €/m2. Visina zakupa za prvoklasne i najmodernije poslovne zgrade na najatraktivnijim lokacijama može postići i traženu visinu zakupa do 17-20 €/m2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:54