UTRKA ZA ZAGREB

Politički insajderi: Evo tko je zapravo u nevolji, a kome se Bandićevim odlaskom otvara prilika

Razgovarali smo i analizirali situaciju s desecima političara svih važnijih stranaka u metropoli

Smrt Milana Bandića trenutačno je, i zauvijek, promijenila politički ekosustav glavnog i najvećeg grada u zemlji, grada kojim je Bandić suvereno, čvrsto i autoritativno vladao punih dvadeset godina. Osim što se njegovom smrću neizbježno mijenja konstelacija političkih odnosa u gradu, ona označava ogromnu prijelomnu točku, sada već zahuktale kampanje za novog gradonačelnika Zagreba i za izbor novih zastupnika u Gradskoj skupštini. Nakon što su pročitali vijest o smrti gradonačelnika, mnogi političari, analitičari, novinari, komentatori, PR-ovci, komunikacijski stručnjaci, baš kao i mnogi građani i birači, počeli su razmišljati (i) o tome tko bi od te činjenice mogao profitirati, tko izgubiti, a tko neočekivano dobiti priliku za ulazak u bitku za šefa glavnog grada, koja će se okončati na svibanjskim lokalnim izborima.

Prve reakcije i promišljanja koja smo prikupili razgovarajući s desecima političara svih važnijih stranaka u Zagrebu, upućuju na zaključak da je još prerano za sigurne i čvrste prognoze, koje bi imale vrlo velike izglede izdržati test vremena. Dobro ostariti, kako se to kaže. A zašto? Ponajprije zato što se njihova mišljenja o tome kako će se Bandićeva smrt odraziti na daljnji tijek kampanja gradonačelničkih kandidata, i u konačnici na njihov rezultat na izborima, kreću u (pre)velikom rasponu.

No, kada sva ta promišljanja uprosječimo, svedemo ih na zajedničke nazivnike, ispada kako većina smatra da je u najvećem problem na nacionalnoj razini vladajući HDZ, koji je odlučio još jednom u gradonačelničku utrku ubaciti kandidata koji nema realne izglede, ne za pobjedu, nego je veliko pitanje može li on uopće ozbiljno konkurirati za ulazak u drugi izbori krug, a odlaskom Bandića, HDZ je ostao bez jedinog čovjeka s kojim bi opet složili vladajuću većinu u Skupštini. Drugi nalaz je mišljenje političkih insajdera da se Bandićevom smrti otvara poprilična prilika da Miroslav Škoro i Domovinski pokret uzmu dio desnih birača, koji bi inače glasali za dojučerašnjeg gradonačelnika. (Marko Špoljar)


Tomislav Tomašević: Ozbiljan, ali ne i nepremostiv problem za glavnog favorita (?)

image
Tomislav Tomašević
Boris Kovacev/Cropix

Lider zeleno-lijevog bloka i koalicije stranaka predvođene Možemo! prije smrti gradonačelnika Milana Bandića u svim je anketama objavljenim u medijima ulazio u drugu fazu predizborne kampanje kao favorit, kao kandidat koji ima najozbiljnije šanse pobijediti Bandića, nikad poraženog na zagrebačkim izborima. Tomislav Tomašević isplivao je kao glavni favorit čak i u internim anketama koje su radile stranke koje su ideološki na sasvim suprotnim pozicijama.

Neki tvrde da je glavni uzrok njegova visokog rejtinga bila činjenica da se njega od svih kandidata percipiralo kao najvećeg Bandićeva oponenta, njegovu suštu suprotnost i da će zbog toga za njega glasati najviše birača koji u Zagrebu žele promjenu vlasti, pa čak i oni koji se s njim ideološki ne slažu u mnogim stvarima. Isti sada tvrde da će Tomašević gubiti podršku upravo zato što njegova najvećeg protivnika više nema. Drugi smatraju da su to obične gluposti jer je Tomašević puno više od protestnog, antibandićevskog križara te da je on tek sada u velikoj prednosti pred svima ostalima jer je nakon odlaska Bandića on kandidat koji je daleko najupućeniji u najveći broj gradskih tema i problema. Naše je mišljenje da je odlazak Bandića za Tomaševića ozbiljan, ali ne i nepremostiv problem. (mš)


Joško Klisović: Ni ulazak u drugi krug više nije nemoguća misija (?)

image
Joško Klisović
Tomislav Kristo/Cropix

Vodstvo SDP-a na čelu s još relativno friškim šefom stranke Peđom Grbinom našlo se u vrlo izazovnoj situaciji nakon što je Možemo! odbio mogućnosti da te dvije stranke na zagrebačke izbore izađu u predizbornoj koaliciji, te nakon što je zbog desetljeća akumuliranih problema u zagrebačkom SDP-u raspušteno kompletno vodstvo te organizacije. U iznimno tešku utrku - s jedne strane protiv Bandića, s druge HDZ-a, a treće Tomaševića - odlučili su poslati Joška Klisovića, iskusnog diplomata i političara, ali i čovjeka koji se nikad nije bavio lokalnom politikom i koji o stvarnom funkcioniranju Grada Zagreba ne zna mnogo.

Iz raznih stranaka, od ljevice pa do krajnje desnice, politički insajderi kažu kako smrt Milana Bandića SDP-ovom kandidatu može samo koristiti. Promjena vlasti u Zagrebu, kažu, ionako se dogodila, pa Tomašević više neće imati prednost onoga koji je najsigurniji izbor birača koji u Zagrebu žele promjene. Zanimljivo, uvjereni su da će sada i SDP-ova lista za Gradsku skupštinu proći bolje nego uz živog i zdravog Milana Bandića. Naša procjena je da su šanse Joška Klisovića danas veće nego što su do nedjelje bile i da ni ulazak u drugi krug više nije nemoguća misija. (mš)


Vesna Škare-Ožbolt: Lakše uzima labave birače Milana Bandića nego HDZ-ov kandidat (?)

image
Vesna Škare-Ožbolt
Boris Kovacev/Cropix

Vesna Škare-Ožbolt, bivša savjetnica prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i bivša ministrica pravosuđa u Vladi Ive Sanadera, u kampanju za gradonačelnicu Zagreba je kao nezavisna kandidatkinja krenula još u rujnu. Tada su se po Zagrebu pojavili plakati "Dolazi vam gradonačelnica". U početku joj se nisu davale velike šanse u toj utrci, no prema posljednjim anketama ostvarivala je solidan rezultat, a navodno je i u HDZ-ovoj internoj anketi bila ispred njihova Davora Filipovića. Teško je, međutim, predvidjeti koliko će nove okolnosti i utrka bez Milana Bandića imati utjecaja na njezinu kampanju.

Oko Škare-Ožbolt je zasad puno nepoznanica, poput onih tko ju je pogurao u tu utrku, tko stoji iza nje i s kim je sve povezana. Zanimljivo, jedan naš sugovornik tvrdi da je Škare-Ožbolt dosta dobro prošla i u njihovoj internoj stranačkoj anketi. Tvrdi da ih je iznenadilo to da ona lakše uzima labave birače Milana Bandića nego što to čini HDZ-ov kandidat. U svakom slučaju, Bandićeva smrt njezinoj kampanji ne može naškoditi. (rv)


Davor Filipović: Sada opravdano može računati da će osvojiti više glasova (?)

image
Davor Filipović
Goran Mehkek/Cropix

Nakon što su propali pregovori Andreja Plenkovića i Damira Vanđelića da HDZ za gradonačelnika Zagreba kandidira šefa Fonda za obnovu, na državnoj razini vladajuća stranka odlučila se za "in house" rješenje i u bitku poslala široj zagrebačkoj publici relativno nepoznatog zastupnika u Gradskoj skupštini i tajnika Gradske organizacije HDZ-a, profesora s Ekonomskog fakulteta, Davora Filipovića. Odmah nakon njegove nominacije brojni političari i analitičari Filipovića su svrstali u kategoriju kandidata-zečeva koji će, kao i njegovi prethodnici Drago Prgomet i Margareta Mađerić, trčati unaprijed izgubljenu utrku.

A pozadina priče, kažu, jednostavna je i glasi otprilike ovako: kad već Plenković nije našao kandidata koji ima ozbiljne šanse na izborima, odlučio je igrati konzervativno i još jednom se kockati na Bandićevu pobjedu te posljedično na još jednu četverogodišnju koaliciju Bandića i HDZ-a u Gradskoj skupštini. Sada su takva razmišljanja, ako su uopće i bila (posve) točna, deplasirana, a Filipović, nakon Bandićeve smrti, opravdano može računati da će osvojiti više glasova i da će za njega glasati i dio birača koji bi inače glasali za dojučerašnjeg gradonačelnika. (mš)


Zvonimir Troskot: Neće imati velikog utjecaja na njegov izborni rezultat (?)

image
Zvonimir Troskot
Damjan Tadic/Cropix

Osokoljeni dobrim rezultatom na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima kada su u četiri zagrebačke izborne jedinice osvojili četiri saborska mandata, vodeći ljudi Mosta planirali su u utrku za gradonačelnika Zagreba poslati nekog svog A-ligaša. Razgovarali su s nekoliko osoba, ali nakon što su im se ljubazno zahvalili i Nino Raspudić i Marija Selak Raspudić, Most se odlučio za saborskog zastupnika poznatog po vrlo konzervativnim svjetonazorskim stavovima, ali i prilično liberalnim ekonomskim idejama - Zvonimira Troskota.

I prije Bandićeve smrti i javna i interna stranačka istraživanja raspoloženja zagrebačkih birača ukazivala su da je Troskot jednostavno preslab kandidat da bi igrao značajniju rolu na gradonačelničkim izborima, ali da bi Most uz moguće dobru kampanju mogao nešto značajnije napraviti na izborima za zastupnike u Gradskoj skupštini. Velika većina političara s kojima smo razgovarali smatra da Bandićeva smrt neće imati velikog utjecaja na izborni rezultat Zvonimira Troskota. Zaključno, šanse Mostova kandidata sigurno nisu slabije nego što su bile prije nedjelje. (mš)


Miroslav Škoro: Uđe li u ovu utrku, mogao bi povući dio desnih glasova (?)

image
Miroslav Škoro

Sasa Buric/Cropix

Miroslav Škoro jučer je rekao da će ta stranka u roku od dva tjedna izaći s imenom kandidata za zagrebačkog gradonačelnika te s listom za Gradsku skupštinu. Nije se, međutim, izjasnio hoće li se on osobno kandidirati. Škoro se već dugo premišlja oko toga. Prva je ideja bila da se dogovore s Mostom, ali nakon što su ti dogovori propali, čelnik DP-a najavio je da će oni u utrku ići sami. Da je Milan Bandić išao u utrku, velika je vjerojatnost da se Škoro osobno ipak ne bi kandidirao jer nakon gubitka dvaju izbora sigurno ne bi htio doživjeti i treći poraz.

No, sada kad u utrci više nema Milana Bandića, nije isključeno da Škoro uđe u tu utrku jer se i Domovinskom pokretu, kao i HDZ-u, otvaraju šanse. Škoro je prepoznatljiv u javnosti i mogao bi povući dio desnih glasova, pogotovo u rubnim i istočnim dijelovima grada gdje je Bandić imao svoje uporište. Uđe li u tu utrku, svakako će biti zanimljivo vidjeti koliko tih glasova može oteti HDZ-u. (rv)


Mirando Mrsić: Na njegovu kampanju Bandićeva smrt ne može nikako utjecati (?)

image
Mirando Mrsić
Srdjan Vrancic/Cropix

Ministar rada i mirovinskog sustava u Vladi Zorana Milanovića i bivši SDP-ov saborski zastupnik, nakon što je nezadovoljan, prije svega tadašnjim predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, napustio SDP, osnovao je potom novu političku stranku - Demokrate. S novom strankom i u koaliciji s Laburistima Mirando Mrsić izašao je lani na parlamentarne izbore, na kojima je potučen do nogu. Koalicija je u prvoj, zagrebačkoj, izbornoj jedinici osvojila samo 0,18 posto glasova, a Mrsić je dobio tek 113 preferencijalnih glasova. Stoga nije čudno što je mnoge nedavna najava Miranda Mrsića da će se kandidirati za gradonačelnika Zagreba iznenadila, nekima je čak bila i komična.

I zaista, teško je naći ozbiljnog političkog lisca ili analitičara koji će bivšem SDP-ovom ministru i zastupniku dati ikakve izglede da na zagrebačkim izborima ostvari bilo kakav zapaženiji rezultat. Stoga, naše je mišljenje da smrt Milana Bandića na njegovu kampanju i njegove izborne izglede ne može gotovo nikako utjecati. (mš)


Mogući novi kandidat: Još nije kasno da se u utrku uključi neki probiznis kandidat (?)

Iako nas do izbora za novog gradonačelnika Zagreba dijeli još samo 75 dana, neki analitičari, ali i političari s kojima smo razgovarali posljednjih dana tvrde kako još uvijek nije kasno da se u izbornu utrku uključi još neki kandidat. Ne misle pritom na kandidate nekih malih ili čak potpuno marginalnih stranaka, nego na nekog iznenađujućeg i vrlo vjerojatno nestranačkog kandidata.

Nekog poput šefa Fonda za obnovu Damira Vanđelića, ali kojeg ne bi nominirala neka stranka, nego bi bio probiznis kandidat, moguće čovjek iz gospodarstva, kojeg bi pripadnici starih i utjecajnih (para)političkih i poslovnih zagrebačkih struktura, bilo potiho ili javno, gurali prema gradonačelničkoj fotelji s motivom zadržavanja statusa quo. Zadržavanja svog utjecaja i u eri koja je upravo počela smrću gradonačelnika Milana Bandića.

Nekoga tko bi osigurao da ne dođe do značajnijeg poremećaja u cirkulaciji zagrebačkih financijskih resursa. Jasno, izborne šanse za takvog hipotetskog kandidata nemoguće je procijeniti. (mš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 14:01