RODITELJI BIJESNI

Pokušao preuzeti dvorište vrtića, tvrdi da ga je platio HŽ-u, oni u šoku: ‘Nema nikakvog ugovora‘

Vlasnik zgrade u Savskoj u dvorištu vrtića na Knežiji htio je izgraditi parking, Grad ga je izbacio pa postavio barikade

Dvorište vrtića na Knežiji ograđeno je betonskim blokovima

Sve je počelo u subotu ujutro, kad su se odnekud pred dječjim vrtićem na Knežiji pojavili bageri i počeli kopati. Bilo je to 9. rujna, dakle točno prije 21 dan. Tako je počeo pravi rat za stotinjak kvadrata trave uz Savsku cestu koji će rezultirati policijskim intervencijama, kaznenim prijavama, postavljanjem betonskih barikada pa čak i angažiranjem privatne zaštitarske tvrtke, a sve zato što je vlasnik objekta uz vrtić na kućnom broju 180, tvrde nadležni, pokušao preuzeti dio zelene površine kojom se koriste djeca iz DV Matija Gubec da bi si izgradio- parkiralište.

image

Sporni travnjak Grad je ogradio betonskim blokovima i postavio zaštitare da ga čuvaju

Damir Krajac/Cropix

I pitanje je kako bi čitava stvar završila da se roditelji djece iz vrtića nisu samoorganizirali preko društvenih mreža i pokrenuli akciju koja je u konačnici pokrenula i gradske službe koje su vlasnika s uzurpiranog travnjaka izbacile ali ga ipak morale osigurati zaštitarima i komadima betona.

‘Opsada‘ vrtića smještenog uz križanje Truhelkine i Savske do trenutka objave ovog teksta još uvijek traje, jer barikade još nisu uklonjene, a zaštitari i dalje danonoćno dežuraju u strahu od ponovne uzurpacije.

image

Vlasnik zgrade pokušao je u dvorištu vrtića sagraditi parkiralište

Damir Krajac/Cropix

Što se točno dogodilo?

Roditelji su još početkom rujna primijetili da im se ograda dječjeg parka smanjila, jer ju je netko, kako su pisali po mrežama, iščupao pa premjestio deset metara prema unutra, odnosno smanjio dvorište. Vikend nakon toga stigli su i bageri, oteti travnjak je iskopan i tamo su počele pripreme za asfaltiranje parkirališta.

Na spornoj lokaciji se trenutno nalazi kafić Old Belfast Pub koji je u najam prostora ušao nakon što se otamo odselio kultni kafić Retro. Odmah do njihove terase je i ograđeno dječje igralište koje koriste djeca iz izdvojene podružnice Dječjeg vrtića Matija Gubec.

image
Damir Krajac/Cropix

Ljutiti stanovnici Knežije kao i uprava vrtića primijetili su da je navodni zakupac zemljišta krenuo u radove. Uklonio je dio zelene žičane ograde koja ograđuje igralište te doveo bagere. Grad Zagreb trenutno je stopirao radove- ali tek nakon što su roditelji danima upozoravali na problem.

- Nakon neovlaštene uzurpacije dvorišta Dječjeg vrtića Matije Gupca od strane vlasnika susjednog prostora, u kojem posluje ugostiteljski objekt, vrtić je, iskoristivši pravno dopušteni instrument samopomoći, dvorište vratio u svoj posjed. Usporedno s tim, protiv vlasnika susjednog prostora podnesene su prijave policiji i Državnom inspektoratu. Grad Zagreb je zgrožen činjenicom da su pojedinci, s ciljem stjecanja osobne ili poslovne koristi, spremni djeci u dječjem vrtiću oduzeti dvorište – poručili su iz Grada Zagreba i time se čak pohvalili i na Facebooku.

Stanovnici Knežije pretpostavljaju da je ograda pomaknuta desetak metara kako bi se dodala nova terasa na atraktivnoj lokaciji, a da su brojni izgovori, od kojih je prvi bio da se ograda pomaknula zbog radova na podzemnim cijevima oštećenim u potresu, samo- laž. Voditelj kafića Mijo Karlović to opovrgava i kaže kako s radovima nema ništa.

- Vidite li koliku terasu imam? Stvarno mi nije potrebno proširenje. Nisam pokrenuo ove radove niti sam za išta odgovoran, trebate pitati vlasnika ovog objekta – kaže nam.

Vlasnik, inače glazbenik i poduzetnik, nevoljko pristaje na razgovor i to isključivo pod uvjetom da mu ne spominjemo identitet.

image

Dvorište Dječjeg vrtića Matija Gubec

Snimio čitatelj/

- Sve ovo otišlo je predaleko. Osobno sam održavao to igralište, zasadio sam stabla i grmlje, godinama sam se brinuo o njemu. Kroz ovaj kafić koji se nalazi u sklopu mog objekta, postavio sam vrata kako bi se i tu moglo prolaziti. Radi se o 880 četvornih metara. To nije moje vlasništvo, nego sam u zakupu, zemljište sam unajmio od stvarnih vlasnika, tvrtke HŽ Infrastruktura i plaćam ga tisuću eura mjesečno, iako ga gotovo uopće ne koristim. Od tih 880 kvadrata sada sam iskoristio pedeset kako bih napravio parkiralište za četiri-pet vozila jer se radi o prilazu sa Savske i gosti naših poslovnih prostora nemaju gdje parkirati. Odmah su stigli policija i inspektori. A kada sam ja zasadio grmlje i stabla da bi djeca u gradu imala više zelenila, stigao je Zrinjevac i posjekao ih jer sam ih bespravno posadio. Gdje je tu logika? – ogorčen je.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Matija Gubec, Silvija Zlatar tvrdi posve suprotno.

- To zemljište je u posjedu našeg vrtića. Koliko nam je poznato, na toj je lokaciji od 1929, dakle gotovo stotinu godina. Gospodin ga nema nikakvo pravo uzurpirati i tako oduzimati našoj djeci mjesto za igru i odmor – kaže. Pitamo ju što kaže na njegove tvrdnje da se ovdje nijednog dana ne okupi više od desetero djece.

- Apsolutno netočno, svakog dana tu je više od četrdeset naših korisnika i ovo je sramotan način da im se uskrati pravo na rekreaciju. Ipak, nešto u cijeloj priči ne valja.

image
Damir Krajac/Cropix

- HŽ Infrastruktura ni s kim nema sklopljen ugovor o zakupu predmetnog zemljišta niti smo izdali suglasnost za izvođenje bilo kakvih radova na njemu. Prema našim saznanjima trenutačno je u posjedu Dječji vrtić Matije Gupca – kažu u HŽ infrastrukturi.

Prozvani poduzetnik pokazao nam je pak ugovor kojim mu HŽ infrastruktura daje prostor u najam. Odbio je dati nam kopiju. Kaže da je riječ o poslovnoj tajni. HŽ, ponavljamo, tvrdi da nitko nije u najmu.

Dio igrališta od pedeset kvadrata u međuvremenu je betoniran, odnosno izliven je prvi sloj, ali daljnji radovi su stali, a sve nadziru zaštitari. Pitamo ih što im je točno svrha.

- Iskreno, ni sami ne znamo. Moramo nadzirati da se strojevi ne vrate i da ne unište ogradu, ali to se ne može dogoditi radi ovih blokova. Iskreno, nisam ih vidio od rata, djeluju mi kao iz "Maršalke". Ovakvo nešto nikada nisam doživio u Zagrebu i sve je vrlo apsurdno, stalno dolazi policija, a nas najmanje zanima tko je tu kriv, mi samo radimo svoj posao – iskreno će nam jedan od njih.

Do trenutke objave ovog teksta radnici Zrinjevca zasadili su novu travu na komadu zemljišta koje je vrtiću umalo ukradeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 03:55