TKO JE OVDJE LUD?

Ova je garaža u središtu Zagreba od 38 kvadrata prodana za nevjerojatnih 150.000 eura!

Za novac koji je kupac izdvojio za garažu, kaže nam vlasnik agencije za nekretnine, može kupiti dvosoban stan u novogradnji u Zaprešiću

Garaža koja je prodana za 150 tisuća eura

 Screenshot/RTL

Garaža površine 38 kvadratnih metara u zgradi staroj tri godine u centru Zagreba prodana je za 150 tisuća eura, javlja RTL Televizija. Vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan rekao je RTL-u da se za taj novac u Zaprešiću može kupiti dvosoban stan u novogradnji.

- To se čini suludo, ali s obzirom na potražnju koja je trenutačno za ovakvom prestižnom lokacijom visoka, naravno da i cijena ide gore. Ljudi koji kupuju, ne mogu reći da ne pitaju za cijenu, ali manje gledaju nego netko drugi - rekao je Brkan.

S obzirom na to kakve cijene garaže postižu na tržištu, Zagrepčanin Domagoj Dobranić rekao je RTL-u da mu je žao što zajedno sa stanom nije kupio i parkirališno mjesto.

- Kad sam kupovao stan tad je bilo parkinga na svakom uglu, a danas kada dođem s posla kružim desetak minuta oko zgrada po kvartu i parkiram auto dva kilometra od stana - rekao je Dobranić te dodao da sada traži mjesto, ali da ne može naći jedno po "normalnoj cijeni".

- Cijene su astronomske od 35 do 40 tisuća eura za parking na Utrinama - nečuveno, to ne dam - rekao je Dobranić.

RTL navodi da se parkirališno mjesto u četvrti Trnje od 12 kvadratnih metara prodaje za 40 tisuća eura.

- Pretežito se u obračunom smislu kod novogradnje traži 50 posto cijene stana. Dakle, ako je stan 5000 eura, u tom slučaju je cijena parking mjesta u garaži oko 2500 eura. Međutim, kada to ide u slobodnu prodaju, kada prodaje fizička osoba onda cijena još naraste jer tu nastupaju tržišna pravila - rekao je Filip Brkan.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Ivan Križić rekao je da su spomenute cijene posljedica urbanističkog kaosa koji vlada posljednjih 50 godina.

- Kao što vidimo i u političkoj kampanji, nitko prostorno planiranje i urbanizam ne dovodi u kontekst bilo kakvih pregovora, a zapravo zaboravljaju da bez toga ne mogu provesti niti jednu ozbiljnu politiku jer urbanizam i prostorno planiranje zapravo uređuje na koji način uopće upravljamo našim prostorom - rekao je Križić.

Brkan kaže da se trenutno parkirališna mjesta u garažama brže prodaju od stanova. RTL kaže da se takvih mjesta u Hrvatskoj svaki dan proda najmanje pet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 13:35