SANKCIJE RUSIJI

Zemlje širom svijeta šire popis: Pridružile se još dvije, SAD razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je gotovo jedinstvenu osudu diljem svijeta i pokrenula opsežne sankcije Rusiji
 Michael M. Santiago/AFP

Širi se popis sankcija Rusiji - vlada Novog Zelanda najavila je zakon kojim će moći samostalno nametati sankcije Rusiji, Južna Koreja je najavila da će zabraniti transakcije s ruskom središnjom bankom, dok Washington razmatra zakon o zabrani uvoza ruske nafte u Sjedinjene Države.

Kad se zakon donese, to će biti prvi put da će Novi Zeland samostalno uvoditi sankcije nekoj zemlji.

Premijerka Jacinda Ardern rekla je da će to omogućiti da se zamrzne ruska imovina na Novom Zelandu, spriječe pojedinci i tvrtke da premjeste svoj novac i imovinu ovamo kako bi izbjegli sankcije koje su nametnule druge zemlje te da se zaustavi ulazak super jahti, brodova i zrakoplova.

Vlada je objavila i popis 100 pojedinaca kojima se zabranjuje putovanje na Novi Zeland.

Novi Zeland je ranije mogao uvoditi sankcije samo kada ih nametne Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. No Vijeće sigurnosti to neće moći učiniti jer Rusija može staviti veto.

Ardern je rekla da je vlada bila prisiljena na novi zakon zbog ograničenja u trenutačnom multilateralnom sustavu koji omogućava veto pet stalnih članica UN-ova vijeća sigurnosti.

"U konačnici, da imamo funkcionalnije Vijeće sigurnosti UN-a ne bismo se ni suočili s ovim problemom", rekla je Ardern.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je gotovo jedinstvenu osudu diljem svijeta, natjerala je više od 1,5 milijuna Ukrajinaca na bijeg i pokrenula opsežne sankcije Rusiji.

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u nedjelju je rekla će se "razmotriti" zakon o zabrani uvoza ruske nafte i da Kongres namjerava ovaj tjedan usvojiti 10 milijardi dolara pomoći Ukrajini kao odgovor na rusku invaziju susjedne države.

"Zastupnički dom trenutačno razmatra snažne zakone koji će dodatno izolirati Rusiju od globalne ekonomije", priopćila je Pelosi.

"Naš zakon bi zabranio uvoz ruske nafte i energenata u Sjedinjene Države, ukinuo normalne trgovinske odnose s Rusijom i Bjelorusijom i poduzeo prvi korak da se Rusiji uskrati pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji."

Južna Koreja je u ponedjeljak zabranila transakcije s ruskom središnjom bankom i pridružila se globalnim naporima da izolira Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu.

Nove sankcije Rusiji iz Južne Koreje uslijedile su nakon odluke Seula od 1. ožujka da zabrani transakcije sa sedam ruskih banaka i njihovim podružnicama, uključujući Sberbanku.

Ministarstvo financija J. Koreje objavit će detalje i opseg daljnjih sankcija kasnije u ponedjeljak, a one će "biti u skladu s financijskim sankcijama SAD-a", rekao je dužnosnik ministarstva financija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:44