SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street porastao drugi dan zaredom, ulagači čekaju važan govor predsjednika Feda

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i komunikacijskom
 Angela Weiss/Afp

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, drugi dan zaredom, dok ulagači čekaju govor predsjednika Feda Jeromea Powella o gospodarskoj situaciji, inflaciji i kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,98 posto, na 33.291 bod, dok je S&P 500 porastao 1,41 posto, na 4.199 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 12.639 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u rudarskom i komunikacijskom, više od 2 posto.

Rastu indeksa ponajviše je pridonio rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon, Alphabet, Apple i Microsoft, koje imaju veliki udjel u indeksima.

Podršku tržištu pružio je i revidirani podatak koji je pokazao da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju pao manje nego što je prvotno procijenjeno, što je ublažilo strahovanja od dublje recesije.

No, hoće li tržište tjedan završiti na dobitku ili gubitku ponajviše ovisi o govoru predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella u petak na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu.

Kako bi suzbio najvišu inflaciju u više od 40 godina, Fed je od ožujka podignuo kamate za 2,25 postotnih bodova, a sasvim je jasno da će ih povećati i u rujnu.

Pitanje je samo hoće li kamate povećati za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova.

Ulagači će pažljivo pratiti Powellove komentare o inflaciji, kamatama i situaciji u gospodarstvu.

A daljnje zaoštravanje monetarne politike dodatno će usporiti rast gospodarstva, koje je ionako tehnički u recesiji, s obzirom da je blago palo dva tromjesečja zaredom na kvartalnoj razini.

Nakon oštrog pada u prvoj polovici godine, S&P 500 indeks porastao je oko 13 posto od sredine lipnja. No, od početka godine i dalje je u minusu - oko 12, a Nasdaq indeks oko 19 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 7.479 bodova, a frankfurtski DAX 0,39 posto, na 13.271 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.381 bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:32