MORE PRIMJEDBI

Velika novost u izvještaju o Srbiji, prvi put spomenut gigant iz Beograda: ‘Bliski s Vučićem, pomažu Rusima!‘

Oni su primjer dominantnog položaja u medijskoj sceni, pomaganja ruskim medijima za širenje propagande i bliskost s vladom Srbije

Aleksandar Vučić

 Armend Nimani/Afp

Čak 330 amandmana predložili su zastupnici Europskog parlamenta na nacrt izvještaja o Srbiji kojeg je pripremio slovački zastupnik Vladimir Biličik, inače izvjestitelj za Srbiju.

To i nije neko iznenađenje s obzirom na brojne teme vezane uz Srbiju koje zanimaju europarlamentarce, od odnosa Srbije i Kosova, veza Srbije s Rusijom, kršenju medijskih sloboda, brojnih afera do napretka Srbije u pristupnim pregovorima.

Srbija se u nacrtu i u amandmanima kritizira zbog neusklađenosti sa stavovima EU oko sankcija protiv Rusije, zbog pomaganja u zaobilaženju sankcija, čak se i predlaže zamrzavanje pristupnih pregovora te uskraćivanje financijske pomoći EU zbog toga. Također se od Srbije traži i normalizacija odnosa s Kosovom kroz međusobno priznanje dviju država.

No, ono što je novo u predloženim amandmanima je ubacivanje Telekoma Srbije u izvještaju, kao primjer dominantnog položaja u medijskoj sceni, pomaganja ruskim medijima za širenje propagande i bliskost s vladom Srbije.

Primjerice, u jednom amandmanu piše da se ‘osuđuje otvaranje ureda RT (prije Russia Today) u Beogradu‘ i ‘osuđuje državni Telekom Srbije zbog omogućavanja emitiranja‘.

U jednom drugom amandmanu se izražava ‘zabrinutost zbog operacija Telekoma Srbije, većinski u vlasništvu vlade Srbije, uz stalne optužbe za korištenje telekoma od vladajuće stranke za utjecaj na medijskom tržištu Srbije preuzimanjem i financiranjem raznih medija‘.

Praksa je u Europskom parlamentu da se zbog jako velikog broja amandmana usuglase takozvani ‘kompromisni amandmani‘, kako bi lakše dobili potrebnu većinu i značajno smanjio broj jer su u velikoj mjeri slični.

No u ovom slučaju, kako prenosi N1 Srbija, i izvjestitelj Biličik, za kojeg privatno mnogi zastupnici Europskog parlamenta smatraju da je dosta blizak vladi Srbije, pogotovo u protivljenju neovisnosti Kosova, je i sam predložio da se i prije glasovanja izbace amandmani gdje se spominje Telekom Srbija. No takvi pokušaji nisu prošli. Biličik je za N1 odbio komentirati. On je imao sastanke s predstavnicima Telekoma Srbije, što i nije sporno.

Inače Telekom Srbije je registriran u registru transparentnosti Europskog parlamenta. Nedavno je telekom otvorio i svoj ured u Bruxellesu, a pod tim telekomom je i TV postaja ‘Euronews Srbija‘.

Lobiranje za amandmane je trenutno izuzetno osjetljiva tema u Europskom parlamentu nakon izbijanje afere o podmićivanju zastupnika od strane vlasti trećih država a imenom se spominju Katar i Maroko.

Nekoliko bivših i sadašnjih zastupnika je u zatvoru zbog te afere, uključujući i potpredsjednicu Evu Kaili. Belgijski policajci su tijekom svojih operacija čak pronašli i velike količine novca u gotovini kod osumnjičenih i njihovih članova obitelji. Lobiranje je sasvim legitimno, uključujući i putem plaćenih lobista, ali nakon spomenute afere ovo pitanje je postalo krajnje osjetljivo.

Glasanje za amandmane na izvješće o Srbiji će biti krajem travnja, a potom rasprava i glasanje na plenarnoj sjednici u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 21:39