NAFTNI RAT

Udar na OPEC i Rusiju: SAD pokrenuo koordiniranu akciju s Kinom i još tri zemlje

Benzin se prodaje po cijeni od gotovo 4 $ po galonu, a američki političari u takvim situacijama postaju jako nervozni, poručuju analitičari

Joe Biden i Vladimir Putin

 Peter Klaunzer/AFP

Američki predsjednik Joe Biden lijepo ih je početkom mjeseca zamolio da povećaju proizvodnju kako bi pale cijene nafte. Kartel proizvođača, OPEC+ (+ je Rusija) na to je odmahnuo rukom.

Reuters je u utorak ujutro objavio da će SAD ponuditi naftu iz strateških rezervi, 50 milijuna barela, u koordiniranoj akciji s Kinom, Indijom, Japanom i Južnom Korejom. Cijena barela Brent pala je za 69 centi, na 79,01 dolara, sedam dolara manje nego krajem listopada, a West Texas Intermediate za 98 centi, na 75,77 dolara.

Strateške rezerve

- Razgovarali smo s brojnim zemaljama o važnosti osiguravanja da ponuda zadovolji potražnju i pomogne u sprečavanju ugrožavanja globalnog ekonomskog oporavka - rekla je Jen Psaki, glasnogovornica Bijele kuće u ponedjeljak.

OPEC+ je u ponedjeljak najavio da će proizvodnju prilagoditi mjerama velikih potrošača i cijena nafte je porasla, ali je Reutersova vijest bila dovoljna da se cijene sruše, čime je poništen učinak poteza naftnog kartela. Koji se suočava s mogućim padom potražnje zbog zimskog jačanja javnozdravstvene krize, zbog čega cijene također tonu

Riječ je o ozbiljnoj geoekonomskoj igri koja potvrđuje da je nafta i dalje važna sirovina, ali nema snagu kakvu je imala, primjerice, prije 30 ili 40 godina. Proizvođači nafte, i s Rusijom na svojoj strani, ranjivi su na udarce vodećih potrošača.

- Benzin se prodaje po cijeni od gotovo četiri dolara po galonu, a američki političari u takvim situacijama postaju jako nervozni - rekao je Fereidun Fesharaki iz konzultantske kuće Facts Global Energy.

OPEC+, začudo, nije na to računao. Njihova je taktika bila zaraditi što više od visokih cijena jer su prošle godine pretrpjeli gubitke. Koji su dijelom bili posljedica cjenovnog rata Rusije i Saudijske Arabije koji je počeo neposredno uoči zaključavanja. Rijad je tada tražio da Moskva smanji ponudu.

U sadašnjim okolnostima kolebljivosti cijena nafte, ulagači su se okrenuli dolaru kao sigurnom utočištu, što je dodatno pritisnulo cijene nafte. Koja je poskupjela za kupce u drugim valutama, što se ne sviđa Kini koja želi uspostaviti sustav trgovine koji bi se temeljio na renminbiju. Posljedica je prigušena potražnja.

Količina i vrijeme

- Utjecaj koordiniranog posezanja za naftom iz strateških rezervi ovisit će o vremenskom okviru i količini, ali više od oko 60 milijuna barela u otprilike 30 dana smatralo bi se 'vrlo negativnim za cijene' - rekao je analitičar Commonwealth Bank of Australia Vivek Dhar za Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:29