POLICIJSKA AKCIJA

U Srbiji uhićeno 25 osoba: Porezna prijevara ‘teška‘ je više od dva milijuna eura

U tijeku je potraga za još troje koji se terete za suučesništvo u izdavanju lažnih faktura

Ilustracija

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Više od dva milijuna eura teška je porezna prijevara zbog koje su vlasti u Srbiji uhitile 25 osoba, a za još tri se traga, priopćila je u ponedjeljak srbijanska Porezna uprava (PUS).

Akciju su združeno provele porezna policija i MUP, 25 osoba je uhićeno, a u tijeku je potraga za još troje koji se terete za suučesništvo u izdavanju lažnih faktura kojima je državni proračun Srbije oštećen za više od od 246 milijuna dinara, što je nešto više od 2,084 milijuna eura.

Uhićeni su osumnjičeni za poreznu prijevaru u vezi s porezom na dodanu vrijednost, pranje novca, te udruživanje radi kaznenih djela i neosnovano dobivanje i korištenje kredita i drugih pogodnosti.

U priopćenju se navodi da su dvoje osumnjičenih od 1. siječnja 2021. do 15. kolovoza 2022. godine organizirali skupinu koja je počinila porezne prijevare s još 26 osoba, među kojima su i oni koji su se vodili kao formalni vlasnici tvrtki "osnovanih s prijevarnim namjerama".

Porezna prijevara se temeljila na lažnom međusobnom fakturiranju između većeg broja tvrtki i gospodarskih subjekata, a da u duljem vremenskom razdoblju niti jedno od tih gospodarskih društava nije imalo obvezu plaćanja PDV-a.

Osumnjičene će, uz zajedničku kaznenu prijavu, preuzeti posebni odjel za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, navodi u priopćenju Porezna uprava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:52