ODLAZAK U SRAMOTI

Trumpovi zadnji dani u Bijeloj kući: ‘Novim potezima pokazao je koliko je očajan!‘

Trump je prije nekoliko dana pomilovao naoružane plaćenike koji su pobili nenaoružane civile u Iraku
Donald Trump
 Jim Watson/AFP

Američki predsjednik Donald Trump na kraju mandata pomilovao je 15 osoba, a među njima svoga bivšeg suradnika Georgea Papadopoulosa te četvoricu plaćenika Blackwatera, osuđenih za ubojstvo 17 civila u rujnu 2007. u Bagdadu, među kojima i dvoje djece.

Američki predsjednici uobičajeno na kraju mandata donose odluke o pomilovanju, no ove Trumpove su sporne zbog izbora pomilovanih. Trump još ima mjesec dana do predaje dužnosti Joeu Bidenu 20. siječnja pa se mnogi pitaju kakvu je još štetu nekonvencionalni predsjednik u stanju napraviti. To se pitanje postavlja i među njegovim suradnicima i u Pentagonu, prenosi CNN. "Upravo gledamo koliko Trump postaje očajan. I koliko su očajni posljednji štakori preostali na brodu", rekao je za CNN Lawrence Wilkerson, bivši savjetnik nekadašnjeg državnog tajnika Colina Powela.

Pomilovao je naoružane ljude koji su nedvojbeno pobili nenaoružane civile. Zaposlenici zaštitarske tvrtke Blackwater Paul Slough, Evan Liberty, Dustin Heard i Nicholas Slatten osiguravali su oklopljeni konvoj američkog veleposlanstva u Bagdadu i otvorili vatru strojnicama, bacačima raketa i snajperom na nenaoružane ljude na trgu Nisour u Iraku.

Doživotna kazna

To je jedna od najsramotnijih epizoda američke intervencije u Iraku - na suđenju je utvrđeno da je Blackwaterova četvorka bez ikakva povoda zapucala po civilima. Slatten je osuđen na doživotni zatvor jer je utvrđeno da je ispalio prvi metak iz svog snajpera. Ostala trojica osuđena su na 30 godina zatvora. Lani su im kazne smanjene na 13, 14 odnosno 15 godina, dok je Slatteru potvrđena doživotna kazna.

Istražitelji FBI-a poslani na teren opisali su poslije to kao "irački My Lai pokolj", povezavši to sa sramnim pokoljem u Vijetnamu za koji je osuđen jedan američki vojnik. U priopćenju za javnost iz Bijele kuće su naveli da četvorica plaćenika "imaju dugu povijest služenja naciji".

Lažni iskaz

Trump je u studenome prošle godine pomilovao časnika optuženog da je ubio Afganistanca osumnjičenog da proizvodi bombe, kao i bivšeg časnika osuđenog za ubojstvo jer je svojim podređenima naredio da ubiju trojicu Afganistanaca. Druga sporna odluka objavljena u noći na srijedu je o pomilovanju bivšeg suradnika.

Trump je pomilovao Georgea Papadopoulosa koji je radio s njim u kampanji, osuđenog zbog lažnog iskaza u istrazi o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine. Također je pomilovao Alexa van der Zwaana, također osuđenog u sklopu istrage posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore. Osim njih dvojice, u grupi od 15 pomilovanih Trump je na odlasku odlučio pomilovati još tri republikanska zastupnika u Kongresu.

Riječ je prije svega o političkoj odluci, odnosno o Trumpovoj političkoj poruci jer je Papadopoulos osuđen na 14 dana zatvora, od kojih je odslužio 12 dana. U priopćenju iz Bijele kuće, u kojem je objavljena vijest o pomilovanju, ističe se kako istraga specijalnog savjetnika Roberta Muellera nije utvrdila povezanost Trumpa i njegovih suradnika s Moskvom tijekom predsjedničke kampanje.

Međutim, Mueller je u istrazi završenoj u ožujku prošle godine utvrdio da je postojalo rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore na kojima je Trump pobijedio. Pomilovao je Papadopoulosa koji je priznao krivnju za optužbu da je lažno svjedočio inspektorima FBI-a. Odslužio je 12 od 14 dana zatvora i potom prošao godinu dana na slobodi pod nadzorom. "Današnje odluke pomažu ispraviti greške Muellerova tima koje su oštetile jako puno ljudi", priopćeno je iz Bijele kuće.

Sve za obitelj

"Hvala vam, predsjedniče!!! Ovo znači jako puno za mene i moju obitelj", zahvalio je 33-godišnji Papadopoulos Trumpu preko Twittera. Trump je pomilovao republikanca Duncana Huntera (44), zastupnika iz Kalifornije od 2009. godine. Lani je Hunter priznao krivnju da je zloupotrijebio preidzborne donacije za plaćanje provoda sa svojih pet ljubavnica. Optužen je da je u privatne svrhe potrošio 200.000 dolara. Među ostalim, donatorskim je novcem platio 1300 dolara za videoigre i 600 dolara da bi u zrakoplov mogao unijeti zeca.

Hunter je idući mjesec trebao otići na izdržavanje kazne. Američke pravosudne vlasti su 2017. pokrenule istragu protiv Duncana i njegove šefice kampanje Margaret Jankowski, inače zakonite supruge. Oboje su bili optuženi, ali potom je supruga u lipnju 2019. priznala krivnju i prihvatila teretiti supruga. I ona je osuđena, ali na kućni pritvor i uvjetnu kaznu. U siječnju je Hunter podnio ostavku na zastupničko mjesto. Supruga Margaret u studenome je podnijela zahtjev za razvod.

Pomilovani Chris Collins (70), republikanac iz New Yorka, godinama je podržavao Trumpa. Lani je priznao krivnju za zloupotrebe prilikom investiranja u jednu farmaceutsku kompaniju, zbog čega je u listopadu otišao na odsluženje kazne od 26 mjeseci. Treći pomilovani je Steve Stockman (64), koji je u dva mandata zastupao Teksas. Trebao je biti u zatvoru do 2026. zbog pranja novca i zloupotrebe donacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 11:43