KOBNA VATRA

Troje mrtvih na iranskom tankeru blizu Sirije, napad je izveo izraelski dron?

Prema iranskoj televiziji, požar je izbio na jednom od tri iranska tankera koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal
 -/SANA/AFP

Tri su osobe poginule u napadu na iranski tanker kod rafinerije Baniya u Siriji, objavila je nevladina udruga Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) navodeći da je riječ o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji.

SOHR sa sjedištem u Londonu oslanja se na veliku mrežu izvora u Siriji, no nije mogao potvrditi podrijetlo napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost.

"Iranski tanker koji je stigao iz Irana bio je na sidrištu nedaleko od luke Baniya u trenutku napada", rekao je ravnatelj SOHR-a Rami Abdel Rahman.

"Najmanje tri Sirijca ubijena su od kojih dva člana posade", rekao je Rahman koji nije mogao potvrditi "radi li se o izraelskom napadu ili ne".

Izrael je često puta napadao iranske položaje u Siriji koja graniči s hebrejskom državom i u ratu je od 2011.

Prema iranskoj televiziji, požar je izbio na jednom od tri iranska tankera sa zalihama koji su nedavno stigli na sirijski naftni terminal.

U sirijskom obalnom gradu Baniyas je rafinerija koja zajedno s onom u Homsu pokriva potražnju za dizelom, gorivom za grijanje, benzinom i ostalim naftnim derivatima, tvrde stručnjaci iz industrije.

Ratom zahvaćena Sirija ovisi o isporukama goriva iz Irana koji je s druge strane pod zapadnim sankcijama i Sirija trpi nestašice.

Televizija al-Mayadeen naklonjena sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu priopćila je da se za napad sumnjiči izraelski dron. Riječ je o prvom napadu takve vrste od početka rata u Siriji 2011., navodi SOHR.

Islamska Republika Iran saveznik je Asadova režima, ali neprijatelj Izraela.

Napadnuta postrojenja

Periodično Izrael napada iranske položaje u Siriji. Prije desetak dana Iran je optužio Izrael za "sabotažu" u nuklearnom postrojenju Natanz u kojem obogaćuje uranij.

Izraelska vojska nije u subotu komentirala požar.

Zapadni i regionalni obavještajni izvori objašnjavaju da Izrael sve češće napada iranske mete, uključujući sumnjive centre za proizvodnju oružja u Siriji, kako bi stao na kraj vojnom širenju svog najvećeg neprijatelja u regiji.

SOHR navodi da je sirijski dužnosnik poginuo u četvrtak blizu Damaska u izraelskim napadima, a Izrael je ustvrdio da je odgovorio na ispaljivanje rakete iz Sirije koja je pala na izraelski teritorij.

Više naftnih postrojenja bilo je metom napada u Siriji. U veljači 2020. četiri postrojenja za gorivo i plin u pokrajini Homsu bila su napadnuta dronom što je izazvalo požare i materijalnu štetu.

U sirijskom ratu koji je počeo 2011. gušenjem prodemokratskih prosvjeda naftni sektor izgubio je desetke milijarda dolara.

Sankcije protiv Sirije i američke sankcije protiv Irana otežale su opskrbu i uvoz nafte.

Prije sukoba sirijska proizvodnja dosezala je gotovo 400.000 barela na dan. U 2020. proizvodnja je iznosila jedva 89.000 barela na dan, prema ministarstvu nafte, od čega je 80.000 iz područja nastanjenih Kurdima koja nisu pod vlašću Damaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:58