CURENJE IZ SPREMNIKA

Tragedija u Indiji: Najmanje 22 pacijenta umrla u bolnici nakon kvara s dovodom kisika

Zbog porasta broja slučajeva zaraze bolnice se suočavaju s kroničnim nedostatkom medicinskog kisika
 Manjunath Kiran/AFP

Najmanje 22 pacijenata s covidom-19 umrlo je u bolnici u Indiji nakon što su izgubili opskrbu medicinskim kisikom najvjerojatnije zbog kvara s curenjem iz spremnika.

Kako javlja BBC, incident se dogodio u srijedu dok je cisterna s kisikom punila spremnik u bolnici Zakir Hussain u gradu Nashik na zapadu Indije. Još uvijek je nejasno kako je došlo do nesreće i zašto se prekinula opskrba kisikom. No, dužnosnici su rekli da oko 30 minuta kisik nije prolazio u ventilatore što je dovodilo do smrtnih slučajeva.

Gradski povjerenik Kailash Jadhav rekao je da će 'istražiti situaciji i poduzeti mjere'. Sugovornik za BBC Vickly Jadhav čija je baka bila među preminulima, rekao je da joj je oporavak tekao dobro.

- Tada sam dobio poziv da je u kritičnom stanju. Kad sam pitao bolničke vlasti, rekli su da u bolnici nema kisika.

Uslijed porasta broja zaraženih koronavirusom bolnice u cijeloj zemlji trude se održati opskrbu kisikom. Maharashtra, u kojoj se nalazi Nashik, jedna je od indijskih država koja je najviše pogođena koronavirusom i suočava se s velikim nedostatkom spremnika s kisikom.

Indija je usred drugog vala zaraze, a nedavno je prijavila više od 200.000 slučajeva dnevno. Val je napunio bolnice koje se bore s nedostatkom kreveta, lijekova i ostalih potrepština za liječenje pacijenata oboljelih od covida-19. U utorak navečer su se bolnice u Delhiju požalile da im je nekoliko sati nedostajalo zaliha medicinskog kisika, a zalihe su kasno navečer punjene tankerima iz susjedne države Uttar Pradesh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 03:33