BACILI SE NA POSAO

Tajvanska tvrtka TSMC kreće s masovnom proizvodnjom nove generacije čipova

Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računalne proizvode

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

 /Afp

Vodeći proizvođač čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) pokrenuo je u četvrtak masovnu proizvodnju nove generacije čipova na matičnom Tajvanu.

"TSMC potvrđuje vodeću poziciju u tehnologiji i istodobno značajno ulaže na Tajvanu", rekao je predsjednik TSMC-a Mark Liu na ceremoniji obilježavanja proizvodnje i širenja kapaciteta u gradu Tainanu na jugu Tajvana.

Potražnja za 3-nanometarskim čipovima vrlo je snažna zahvaljujući novim tehnologijama, uključujući 5G i računalne proizvode visokih performansi, naglasio je Liu, ne navodeći detalje.

Čipovi bazirani na novoj, 3-nanometarskoj tehnologiji (N3) traže manje prostora i energije, a brži su i učinkovitiji.

TSMC je u prosincu rekao da će više nego utrostručiti planirana ulaganja u novu tvornicu u SAD-u, na 40 milijardi dolara. Njegovo ulaganje spada među najveća strana ulaganja u povijesti SAD-a.

Tajvanska tvrtka gradi tvornicu čipova i u Japanu, a priopćila je i da je razmatra mogućnost širenja poslovanja i na Njemačku.

Kako bi otklonio bojazni da će TSMC-ova ulaganja u inozemstvu potkopati ključnu poziciju Tajvana u sektoru poluvodiča, Liu je rekao da masovna proizvodnja novih čipova pokazuje da poduzimaju konkretne mjere kako bi razvili nove tehnologije i proširili kapacitete na Tajvanu.

Masovna je proizvodnja uspješna i donosi dobru zaradu, istaknuo je, dodajući da će nova 3-nanometarska tehnologija u idućih pet godina kreirati proizvode tržišne vrijednosti od 1,5 bilijuna dolara.

TSMC je objavio i da priprema teren za gradnju tvornica još sofisticiranijih, 2-nanometarskih čipova, koji bi se također trebali proizvoditi na Tajvanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:14