ZANIMLJIV SKUP

Sutra veliki summit u Moksvi, Rusi predstavili goste: ‘Stižu nam predstavnici terorističkog pokreta‘

Serenko napominje da ne misli da su šanse za međunarodno priznanje talibana porasle te da je zasad još sve na obećanjima
Talibani
 AFP

U srijedu 20. listopada u Rusiji će se prema tzv. moskovskom formatu održati summit o Afganistanu, na kojem će prvi put od preuzimanja vlasti sudjelovati i predstavnici talibana koje će predstavljati potpredsjednik privremene vlade Abdul Salam Hanafi. Bit će to prvi put da predstavnici talibana nastupaju na nekom međunarodnom političkom skupu jer Afganistan još uvijek u UN-u i diplomatskim predstavništvima predstavljaju diplomati "stare vlasti" koja je pala u kolovozu 2021. godine.

U tom formatu sastaju se Rusija, Kina, Pakistan, Iran, Indija i Afganistan, a intrigantno je da državna ruska agencija TASS dolazak talibana najavljuje riječima da u Moskvu stižu i "predstavnici terorističkog pokreta talibana čija je djelatnost zabranjena u Rusiji", tako da neki neovisni ruski analitičari čak ironično pitaju hoće li zbog toga oni biti uhićeni kada su već u Rusiji zabranjeni. No, Moskvi je, naravno, stalo da vidi koliko i što može s talibanima te s kakvim "idejama" oni stižu. Osim toga, Rusija još nije priznala talibansku vladu, iako njena ambasada u Kabulu radi, kao i kineska, dok su SAD i mnoge zemlje EU zatvorili svoja diplomatska predstavništva. Nedavno su ruski medij javili, pozivajući se na ruske diplomatske izvore, kako su nedaleko od ambasade likvidirana trojica boraca Islamske države.

Talibani svim silama nastoje dobiti međunarodno priznanje, a nedavno su ruski mediji izvijestili kako je iz Kabula stigla ponuda Rusiji da sudjeluje u "obnovi Afganistana" te molba za financijsku pomoć. Ruski ekspert za Afganistan Andrej Serenko za državne je novine gazeta.ru rekao da "Moskva još nije spremna na priznanje talibana, premda njena ambasada radi", a i posebni Putinov izaslanik za Afganistan Zamir Kabulov, kako kaže Serenko, tek je jednom bio u Kabulu nakon što su talibani preuzeli vlast. Serenko napominje kako ne misli da su šanse za međunarodno priznanje talibana porasle u posljednje vrijeme te da je još uvijek sve tek na obećanjima, ali da ona ništa ne znače.

No, organizacija ovakvog susreta svakako pokazuje da Rusija, ali i Kina, sada kad je "Zapad napustio" to područje, žele zauzeti nastali zrakoprazni prostor, ali to čine oprezno. Doduše, Kina je već najavila svoj ekonomski ulazak u Afganistan. Svakako je zanimljivo da će u Moskvu isti dan sletjeti i bivši afganistanski prozapadni predsjednik Hamid Karzai te bivši premijer Abdulah Abdulah koji sada vodi Nacionalno vijeće za pomirbu.

Ruski mediji ne pišu hoće li i njih dvojica sudjelovati na sastanku s talibanima ili su tek stigli, kako javlja TASS, " na konzultacije". No, Karzai je kazao kako s međunarodnim priznanjem talibana treba pričekati jer prvo trebaju dobiti "legitimitet unutar zemlje", pa spominje da je to najbolje ostvariti na izborima, a i napomenuo je da je za Afganistan velika opasnost "djelovanje Islamske države".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:56