GRUPA ABB

Sumnja u sigurnosnu prijetnju: Američki kongres istražuje poslovanje švicarskog inženjerskog diva u Kini

ABB je dostavio dokumente koje su odbori zatražili prošle godine, ali mnoga važna pitanja ostala su bez odgovora
 Klaus Ohlenschlager/Dpa Picture-alliance Via Afp

Američki Kongres istražuje poslovanje švicarske inženjerske grupe ABB u Kini kako bi utvrdio eventualne sigurnosne prijetnje u ugradnji njezine opreme u dizalice koje kineska tvrtka isporučuje lukama u SAD-u, pokazali su dokumenti u petak.

Odbor Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost i Posebni odbor za strateško natjecanje SAD-a i Kineske komunističke partije poslali su švicarskoj kompaniji ovaj tjedan pismo, pozivajući izvršne direktore na javna saslušanja kako bi razjasnili odnos ABB-a s kineskom državnom kompanijom.

Ta suradnja predstavlja "ozbiljan izvor zabrinutosti", naglasili su članovi odbora. ABB je dostavio dokumente koje su odbori zatražili prošle godine, ali mnoga važna pitanja ostala su bez odgovora, stoji u pismu. Dionice ABB-a pale su u petak ujutro tri posto nakon što je švedski Sverige Radio izvijestio o istrazi dva odbora.

ABB je u petak priopćio da opremu za upravljanje i elektrifikaciju prodaje mnogim proizvođačima dizalica, uključujući kineske tvrtke, koje dizalice izravno prodaju američkim lukama. Švicarska tvrtka naglasila je ipak da "ozbiljno" shvaća zahtjev odbora za dodatnim informacijama.

U pismu izvršnom direktoru ABB-a Bjornu Rosengrenu, članovi odbora istaknuli su da ih brine što kineska državna tvrtka Shanghai Zhenhua Heavy Industries (ZPMC) ABB-ovu opremu ugrađuje u lučke dizalice koje prodaje SAD-u.

Odbori žele ispitati potencijalne "rizike na području kibernetičke sigurnosti, prijetnji stranih obavještajnih službi i ranjivosti opskrbnog lanca u morskim lukama u SAD-u", stoji u pismu koje je objavila novinska internetska stranica Politico. Kineska vlada i ZPMC nisu bili odmah dostupni za komentar.

ZPMC spada među najveće proizvođače lučkih strojeva u svijetu i posjeduje flotu s više od 20 teretnih brodova, prema podacima na web stranici tvrtke. "Ključno je... da ABB objasni svoje odnose s poduzećima u državnom vlasništvu NRK-a (Narodna Republika Kina)", stoji u pismu odbora.

Njegovi članovi žele utvrditi i "treba li vjerovati ABB-u da će nastaviti raditi u interesu američkih državnih tijela dok surađuje sa subjektima koji su u vlasništvu, pod kontrolom ili pod utjecajem NRK ili dobivaju subvencije".

"Neprihvatljivo je dopustiti ZPMC-u da ABB-ovu opremu i tehnologiju u Kini ugrađuje u dizalice koje će biti isporučene SAD-u i to treba neodložno riješiti", dodaje se.

Kina je ABB-ovo drugo najveće tržište, s udjelom u godišnjem prihodu od 16 posto. Na prvom je mjestu SAD s udjelom u prihodu od 24 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:33