VELIKI PRITISAK

Što se događa na Cambridgeu? Sumnja se da si je čak petero studenata oduzelo život, pokrenuta hitna istraga

‘Ne bismo trebali bježati od činjenice da na Cambridgeu postoji kriza mentalnog zdravlja studenata‘

Sveučilište Cambridge

 Justin Tallis/Afp

U posljednja četiri mjeseca pet studenata Sveučilišta Cambridge umrlo je od posljedica samoubojstva ili sumnje na samoubojstvo, zbog čega su sveučilišne vlasti naložile hitnu istragu, piše Guardian.

Profesor Graham Virgo, viši prorektor za obrazovanje, rekao je da nisu pronađene poveznice između prve četiri smrti studenata koje su se sve dogodile na različitim fakultetima. U međuvremenu se dogodila i peta smrt te je istraga proširena.

Sveučilište je odbilo identificirati preminule, ali mediji su doznali da su među njima i Daniel Fry (20), student druge godine povijesti na koledžu Homerton, koji je preminuo u ožujku, te Yasmin Lajoie (34), studenticu prve godine ljudskih, društvenih i političkih znanosti na Hughes Hallu koja je umrla u svibnju.

Svih pet smrtnih slučajeva dogodilo se između ožujka i lipnja ove godine - jedan u ožujku, tri u svibnju i jedan u lipnju. Sveučilište je priopćilo da je mrtvozornik do sada samo jedan smrtni slučaj potvrdio kao samoubojstvo, a preostala četiri se vode kao sumnja na samoubojstvo.

‘Šokirani smo‘

Virgo je u izjavi rekao: ‘Šokirani smo i duboko ožalošćeni tragičnom smrću pet studenata na Sveučilištu Cambridge tijekom posljednjih mjeseci. Naše su misli s obiteljima i prijateljima umrlih studenata.‘

‘Uvjeravam vas da sveučilište ovo shvaća krajnje ozbiljno i da je odlučno blisko surađivati ​​s našim partnerima kako bismo spriječili buduće smrti.‘

Sveučilište je uspostavilo skupinu za brzo reagiranje na takve i slične incidente, u kojoj se nalaze predstavnici fakulteta te stručnjaci za javno zdravstvo iz lokalnih vlasti i ministarstva zdravlja, koji su analizirali prve četiri smrti studenata, rekao je Virgo. ‘Nakon ove analize, umro je i peti student te se njegova smrt istražuje na isti način.‘

Dodao je da ‘nema zajedničkog uzroka ili jasnih poveznica‘ prve četiri smrti. ‘Mrtvozornik je donio sud o jednoj smrti, za koju je potvrđeno da je samoubojstvo, no još nije započeo istragu o ostale četiri.‘

‘Za sveučilište i fakultete ništa nije važnije od sigurnosti naših studenata. Provest ćemo opsežan skup radnji osmišljen za zaštitu studenata.‘

To uključuje povećano ulaganje u sveučilišnu savjetodavnu službu kako bi se smanjilo vrijeme čekanja, angažiranje posebnih savjetnika kako bi se omogućilo rano prepoznavanje studenata u nevolji i provođenje obuke osoblja sveučilišta o svjesnosti o samoubojstvu.

‘Nažalost, na sveučilištima ovdje u Ujedinjenom Kraljevstvu i na međunarodnoj razini, vidimo sve veći broj mladih ljudi koji koriste usluge savjetovanja i prijavljuju probleme sa svojim mentalnim zdravljem.‘

‘Razvodnjeni‘ plan

Studentski sindikat Sveučilišta Cambridge kritizirao je plan sveučilišta za prevenciju samoubojstava te kaže da je ‘razvodnjen‘ nakon što su ga neki fakulteti odbili. ‘Pogrešno je špekulirati o okolnostima smrti svakog studenta, ali ne bismo trebali bježati od činjenice da na Cambridgeu postoji kriza mentalnog zdravlja studenata‘, stoji u priopćenju sindikata.

Nove brojke koje je Ured za nacionalnu statistiku objavio u svibnju pokazuju da je stopa samoubojstava studenata visokog obrazovanja u akademskoj godini koja završava 2020. u Engleskoj i Walesu bila tri smrtna slučaja na 100.000 studenata, što je najniža stopa u četiri godine.

Međutim, nedavno je bilo nekoliko primjera, uključujući smrt Natashe Abrahart (20), koja je patila od teške socijalne anksioznosti i bila jedna od 11 studenata Sveučilišta u Bristolu koji su si oduzeli život između 2016. i 2018. godine.

Njezini su roditelji uspješno tužili Sveučilište u Bristolu prema zakonu o jednakosti, a u svibnju je sveučilištu naloženo da plati 50.000 funti odštete nakon što je sudac presudio da je doista bilo diskriminacije. Sveučilište je nakon toga najavilo žalbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:21