MJERE POTICANJA

Španjolska vlada odobrila 2,7 milijardi eura poticaja za zapošljavanje

Najavljenih 2,7 milijardi eura bit će usmjereno u programe poboljšanja zapošljivosti, posebice mladih i žena.

Ministrica rada Yolanda Diaz.

 Alberto Ortega/Contactophoto/Profimedia

Španjolska vlada odobrila je u utorak mjere poticanja zapošljavanja vrijedne 2,7 milijardi eura, izjavila je u utorak ministrica rada Yolanda Diaz, u sklopu šireg paketa potpora koje bi trebale ublažiti udar visokih cijena energije na kućanstva i tvrtke.

Najavljenih 2,7 milijardi eura bit će usmjereno u programe poboljšanja zapošljivosti, posebice mladih i žena, izjavila je ministrica novinarima nakon redovne sjednice vlade.

Diaz je ujedno ponovila da je kompanijama trenutno zabranjeno otpuštati radnike zbog poteškoća povezanih s visokim cijenama energije.

Ponovila je i da je vlada povećala iznos doplatka koji država isplaćuje građanima s niskim primanjima.

Paket potpora za zapošljavanje dio je u utorak usvojenog izvanrednog paketa mjera vrijednih 16 milijardi eura, koje uključuju povoljne zajmove i izravnu pomoć tvrtkama i građanima radi ublažavanja udara naglog rasta cijena energije.

Paket uključuje i mjere ograničavanja rasta najamnina.

"Kada su u pitanju kod cijene struje, cilj je da budu niže koliko god je moguće", izjavila je ministrica gospodarstva Nadia Calvino na tiskovnoj konferenciji nakon sjednice vlade.

Predstavljajući paket, koji bi trebao stupiti na snagu 1. travnja i biti na snazi tri mjeseca, ministrica energetike Teresa Ribera izjavila je da će Španjolska usmjeriti oko 2,5 milijarde eura u smanjenje naknada za priključke korisnicima s velikom potrošnjom energije.

Ministrica je dodala i da će vlada od 2023. poticati elektroenergetske kompanije na bilateralnu prodaju električne energije tvrtkama i zaobilaženje veleprodajnog tržišta, kako bi se smanjili troškovi.

Najavila je i da će vlada ograničiti dobit kompanija koju ostvaruju na novim dugoročnim i ugovorima s fiksnim cijenama višim od 67 eura po megavat-satu.

Od ukupnog iznosa paketa mjera, od kojih većinu još mora odobriti Europska komisija, šest milijardi eura bit će osigurano kroz izravnu pomoć i smanjenje poreza, uglavnom temeljem proširenog prethodnog paketa vezanog uz pandemiju.

Preostalih 10 milijardi eura činit će subvencionirani krediti.

Vlada još radi za detaljima takozvane "iberijske iznimke" kojom je EU Španjolskoj i Portugalu odobrio ograničenje cijena plina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:31