UKIDAJU SE MJERE

Španjolska ukida obvezu nošenja maske u zatvorenom, odluka stupa na snagu za dva tjedna

Nošenje maske ipak će i dalje obvezno u domovima zdravlja, bolnicama, domovima za starije i nemoćne i u javnom prijevozu

Maske prestaju biti obvezne u većini zatvorenih prostora u Španjolskoj

 Jc Milhet/AFP

Španjolska vlada je u srijedu priopćila da od 20. travnja ukida obvezu nošenja zaštitne maske za lice u zatvorenom, osim u javnom prijevozu i u zdravstvenim ustanovama.

"Na sjednici vlade 19. travnja donijet ćemo uredbu po kojoj nošenje maske više neće biti obvezno u zatvorenom prostoru" i koja će stupiti na snagu nakon "objave u službenom listu 20. travnja", rekla je ministrica zdravstva Carolina Darias nakon sastanka s pokrajinskim zdravstvenim čelnicima u Toledu, u središtu zemlje.

Nošenje maske ipak je i dalje obvezno u domovima zdravlja, bolnicama, domovima za starije i nemoćne i u javnom prijevozu, dodala je.

Iako maska više nije obvezna u zatvorenom u većem broju zemalja, španjolska vlada je odlučila pričekati kraj Velikog tjedna (od 10. do 17. travnja) tijekom kojega se Španjolci okupljaju u obitelji, kako bi ukinula obvezu njezina nošenja.

Nošenje maske u zatvorenom bilo je među posljednjim restrikcijama koje su još na snazi u Španjolskoj, koja je teško stradala u prvom valu pandemije u proljeće 2020. tijekom kojega je uvela najstrože ograničenje kretanja u svijetu.

Španjolska je prošlog tjedna ukinula obveznu karantenu za lakše slučajeve covida-19 u okviru nove strategije po kojoj se prema toj bolesti odnosi kao endemskoj, poput gripe.

Španjolska ima jednu od najviših stopa procijepljenosti u svijetu, s 92,5 posto potpuno cijepljenih osoba starijih od 12 godina i pitanje cijepljenja nije potaknulo veću podjelu društva.

Zemlja je prijavila 102.541 umrlog od covida-19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:16