ŠPIJUNIRANJE

Slovenski oporbeni političar o mogućoj zloporabi špijunske opreme u Sloveniji

"Ni onda niti sada ne znamo o kakvoj se programskoj opremi i tehnici radilo", rekao je

Na fotografiji:  Ljubljana
 Robert Fajt/Cropix

Istraga o izraelskom softveru Pegasus koji je u nekim zemljama zlorabljen za špijuniranje novinara, političara, aktivista ili političke konkurencije odjekuje i u Sloveniji, a čelnik parlamentarnog povjerenstva za kontrolu tajnih službi rekao je u ponedjeljak da se to tijelo još lani bavilo tom problematikom.

Mogu potvrditi da smo na povjerenstvu za tajne službe (KNOVS) prve nagovještaje o mogućoj zloporabi špijunske programske opreme u Sloveniji dobili još lani, ali ne znamo o kojemu programu se radilo, kazao je za Slovensku tiskovnu agenciju STA zastupnik Matjaž Nemec iz stranke Socijalnih demokrata (SD), vezano na aferu o kojoj javljaju međunarodni mediji, a u kojoj su bili prisluškivani i novinari u više zemalja.

Nemec je ustvrdio da su u vezi s tim sredinom prošle godine za informaciju molili državnu obavještajnu službu SOVA i dobili odgovor klasificiran oznakom "tajno".

"Ni onda niti sada ne znamo o kakvoj se programskoj opremi i tehnici radilo", rekao je, te dodao da su na tu stvar u povjerenstvu postali još pozorniji nakon posjeta premijera Janeza Janše Izraelu u prosincu prošle godine.

Janša se tom prilikom sastao s tadašnjim izraelskim premijerom Netanyahuom, ali i s predstavnicima pet high tech izraelskih poduzeća, među njima i s grupom NSO, javili su tada slovenski mediji.

Razgovore je argumentirao potrebom suradnje s Izraelom kao jednom od najinventivnijih država i odličnim uzorom za Sloveniju koja će - kako je tada rekao - pitanje kibernetske sigurnosti postaviti i među prioritete svog predsjedanja Vijećem EU-a u drugoj polovini 2021. godine.

U odgovorima za medije, ministarstva koja su sudjelovala u državnoj delegaciji navodila su da tada s izraelskim poduzećima nije dogovorena nikakva obvezujuća forma suradnje, premda su mediji iznosili pretpostavke da je postojao interes za nabavku napredne IT opreme, među ostalim i za slovensku obavještajnu službu SOVA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:19