VRIJE NA GRANICI

Situacija je na rubu rata, summit najvećih igrača u ukrajinskoj krizi ovisi o ‘Monsieuru Fixitu‘

Bijela kuća u priopćenju je navela da je Biden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije

Joe Biden, Emmanuel Macron i Vladimir Putin

 Afp

Cijena nafte se smirila i u ponedjeljak ujutro je bila u laganom padu. Azijska financijska tržišta dan su počela loše, a zatim je nastupilo poboljšanje pa je gubitak bio malen. I, što je posebno važno, cijene budućnosnica (futures) za plin u Europi su pale za 6,5%. A porasle su i cijene budućnosnica američkih dionica. Da bi sve kulminiralo rastom cijena dionica na europskim burzama.

- Geopolitika je i dalje u središtu pozornosti i vjerojatno će utjecati na smjer tržišta robe - rekao je Howie Lee, ekonomist u Oversea-Chinese Banking Corp. "Kolebljivost će potrajati neko vrijeme."

Na tu je kolebljivost pozitivno utjecala vijest da bi se američki i ruski predsjednici, Joe Biden i Vladimir Putin, trebali sastati i raspravljati o ukrajinskoj krizi. Iza dogovora stoji francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je vikend proveo sjedeći uz telefon, u subotu je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i s Putinom, a onda je u nedjelju nastavio razgovore s Putinom, uključio je i Bidena i, kako stvari stoje, uspio dogovoriti novi summit Moskve i Washingtona. Prošli je uživo bio u lipnju prošle godine u Ženevi, zatim su bila dva virtualna u prosincu. Iznjedri li summit pozitivne rezultate, Macron će stvarno zaslužiti titulu koju mu je dao ugledni časopis Foreign Affairs: "Monsieur Fixit", slobodnije prevedeno "gospodin koji popravlja". Što neće imati presudnu ulogu na predsjedničkim izborima u travnju, ali će svakako donijeti pokoji postotak podrške predsjedniku koji vraća Francusku na globalnu scenu kao važnog aktera.

Novo oružje

Bijela kuća u priopćenju je navela da je Biden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije.

- Uvijek smo spremni za diplomaciju. Također smo spremni nametnuti brze i teške posljedice ako bi Rusija umjesto toga izabrala rat - izjavila je glasnogovornica Jen Psaki. U ponedjeljak ujutro i Kremlj, preko glasnogovornika Dmitrija Peskova, poručio da "ne odbacuju mogućnost susreta". Sastanak bi na susretu u četvrtak trebali pripremiti ministri vanjskih poslova, Antony Blinken i Sergej Lavrov.

Satelitske slike pokazuju da je došlo do novog raspoređivanja oklopne opreme i ruskih vojnika na nekoliko lokacija u blizini granice s Ukrajinom, objavila je u nedjelju američka tvrtka Maxar Technologies, koja tjednima prati gomilanje ruskih snaga, prenosi Reuters. Nova aktivnost zamijećena je nakon što je Rusija produljila vojne vježbe u Bjelorusiji koje su trebale završiti u nedjelju, pojačavajući strah među zapadnim silama od neposredne ruske invazije Ukrajine.

Europska unija podržala je prijedlog sastanka na vrhu Washingtona i Moskve kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje za krizu na istoku Ukrajine, objavio je u ponedjeljak vanjskopolitički šef EU Josep Borrell.

- Sastanci na razini čelnika, ministara, bilo kojeg formata, na koji god način razgovarali i sjedili za stolom i pokušavali izbjeći rat - to je potrebno - rekao je visoki povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU. - Podržat ćemo sve što će diplomatske razgovore učiniti najboljim, jedinim načinom rješenja te krize - dodao je.

Poruka Von der Leyen

Kako u politici, pa i međunarodnoj, ništa nije slučajno, u tom svjetlu treba gledati i izjavu Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije, u nedjelju navečer, o sankcijama koje se pripremaju Rusiji u slučaju napada na Ukrajinu.

- Rusija bi u načelu bila odsječena od međunarodnih financijskih tržišta - rekla je Von der Leyen za javnu televiziju ARD. Sankcije bi bile uvedene na "svu robu koju proizvodimo, a koju Rusija hitno treba da bi modernizirala i diverzificirala svoje gospodarstvo, gdje smo globalno dominantni i za koju nemaju zamjenu", rekla je.

- Uvođenje sankcija imalo bi goleme posljedice i Rusiji moramo dati priliku da se vrati diplomaciji i pregovaračkom stolu - zaključila je Von der Leyen, prenijela je Hina.

Rusi planiraju likvidrati ili u logore potrpati sve sumnjive Ukrajince

Ruske snage prave "popis identificiranih Ukrajinaca koje treba ubiti ili poslati u logor" u slučaju invazije, pokazuje pismo koje je SAD poslao visokoj povjerenici UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet. Pismo je prvi objavio The Washington Post koji tvrdi da je distribuirano u nedjelju.

U pismu se opisuje ponašanje Rusije u već okupiranim dijelovima Ukrajine i navodi da posljednje informacije sugeriraju da je u planu novo nasilje koje je prije uključivalo "ciljana ubojstva, otmice/prisilne nestanke, neosnovana zadržavanja i mučenja". O zloglasnom zatvoru na privremeno okupiranim područjima pričao je i ukrajinskih predsjednik Volodimir Zelenski na sigurnosnoj konfrenciji u Münchenu.

U poruci američka ambasadorica pri UN-u u Ženevi, Bathsheba Crocker, upozorava da bi ruska invazija na Ukrajinu stvorila "katastrofu u smislu ljudskih prava" te navodi da postoje vjerodostojne informacije da bi ruske snage mogle "koristiti ubojite mjere da rastjeraju mirne prosvjednike ili na neki drugi način onemogućiti mirni otpor civilnog stanovništva".

U pismu se još navodi da će među najvjerojatnijim metama biti "ruski i bjeloruski disidenti u egzilu u Ukrajini, novinari i antikorupcijski aktivisti te ranjiva populacija, poput vjerskih i etničkih manjina te LGBTQI+ osobe".

Zimske olimpijske igre su završile pa se oglasio Peking. The Global Times, englesko izdanje dnevnih novina koje kontrolira Komunistička partija (kao da postoje ikoje druge), donosi zanimljivo tumačenje ukrajinske krize. Lü Xiang, s kineske Akademije društvenih znanosti, rekao je da sveobuhvatni rat između Rusije i Ukrajine neće donijeti nikakve dobitke, nego samo velike troškove Rusiji te će naštetiti Ukrajini, pa čak i cijeloj Europi ako izmakne kontroli. Budući da su svi oni kineski partneri, Kina ne bi voljela da se to dogodi jer će međunarodna strateška ravnoteža biti duboko narušena, "ali to će koristiti SAD-u". Global Times zaključuje da takav rat ipak neće izbiti, ali bi kriza mogla eskalirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:56