NOVI PROSVJEDI

ŠIRi SE ‘EGIPATSKI SINDROM’ Tunis u krizi: atentat produbio jaz između islamista i sekularista

 AFP

Tunis, zemlju iz koje je prije nešto više od dvije godine lansirano Arapsko proljeće, ponovno tresu nemiri. Prekjučerašnje ubojstvo oporbenog čelnika Čokrija Belaida izazvalo je val prosvjeda, sličnih onima koji su početkom 2010. na bijeg natjerali svrgnutog diktatora Zinea El Abidinea Ben Alija. Prosvjednici ponovno traže rušenje režima, ali ovaj put ciljaju na vladu u kojoj nakon demokratskih izbora glavnu riječ vodi islamistička stranka Ennahda.

Aktualni premijer Hamadi Džebali, kako bi umirio bijes prosvjednika, preksinoć je obećao raspuštanje svoje i osnivanje vlade sastavljene od “stručnjaka i nestranačkih osoba”. Jučer je, pak, taj potez odbacila njegova stranka.

Muslimansko bratstvo

- Džebali je to izjavio bez konzultacija sa svojom strankom, a mi se tome protivimo - izjavio je Abdelhamid Dželasi, potpredsjednik Ennahde, političke stranke iza koje stoji Muslimansko bratstvo. Istodobno je demantirao glasine kako iza političkog atentata na Belaida stoji baš Ennahda.

Ubijeni Belaid, odvjetnik i govornik koji je lako pridobivao slušatelje, sam je govorio kako u Ennahdi postoje grupe koje su sklone političke sukobe rješavati nasiljem. Također je upozoravao da u novom Tunisu “svi oni koji se usprotive Ennahdi postaju meta nasilja”.

Analitičari ističu da se Tunis, nakon što je Arapsko proljeće relativno bezbolno otpuhalo diktatorski režim , našao u istoj situaciji u kojoj je danas Egipat. Na jednoj strani demokratski izabrana islamistička vlast pokušava zadovoljiti apetite ekstremnijeg dijela svog biračkog tijela koje traži uspostavu islamske države i istodobno uključiti zagovornike sekularne države koji su dobrim dijelom bili nositelji političkih promjena. I u Egiptu i u Tunisu taj projekt zasad ne daje rezultate, a jaz između suprotstavljenih grupa stalno raste.

Premijera Džebalija u njegovoj stranci smatraju umjerenjakom i sklonim imenovanju apolitičnih osoba na dužnost ministara pravosuđa i vanjskih poslova. Njegova odluka o formiranju tehničke vlade dolazi u trenutku kada se koalicija sekularista s ljevice i islamisti iz Ennahde, stranke koja je dobila najviše glasova na izborima, već mjesecima ne uspijevaju dogovoriti o raspodjeli glavnih ministarskih portfelja.

Ni novi izbori nisu rješenje jer se ne mogu održati prije donošenja ustava čija je priprema već mjesecima u blokadi zbog izostanka dogovora u Ustavotvornoj skupštini, ustanovljenoj u listopadu 2011. godine.

Ubijen policajac

Za to vrijeme ulice su prepuštene prosvjednicima, a policija se s njima obračunava na isti način na koji su branili Ben Alijev režim: suzavcem i batinama. Zbog toga je jučer glavna meta prosvjeda bilo Ministarstvo unutarnjih poslova, a u sukobima je ubijen 46-godišnji policajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:43