ŠPANJOLSKA

Šefica obavještajne službe smijenjena nakon što je otkrivena afera sa zloglasnim softverom ‘Pegasus‘

Španjolska vlada izvijestila je početkom svibnja da je otkrila špijunski softver Pegasus u mobilnim telefonima premijera

Španjolski premijer Pedro Sanchez

 Pau Barrena/AFP

Španjolska vlada smijenila je Paz Esteban, šeficu obavještajne agencije u zemlji, nakon što je otkriveno da su telefoni premijera Pedra Sancheza i ljudi povezanih s katalonskim separatističkim pokretom bili meta špijunskog softvera Pegasus, rekao je vladin izvor Reutersu u utorak.

"Vlada je danas odlučila provesti izmjene na čelu CNI", Nacionalnog obavještajnog centra, objavila je ministrica obrane Margarita Robles nakon sjednice vlade.

Prva žena na čelu CNI, imenovana 2020., ta 64-ogodišnjakinja radi već gotovo 40 godina za obavještajnu agenciju. Zamijenit će je Esperanza Casteleiro Llamazares, osoba broj dva u ministarstvu obrane.

Španjolska vlada izvijestila je početkom svibnja da je otkrila špijunski softver Pegasus u mobilnim telefonima premijera Sancheza i ministrice obrane Robles.

Isti softver otkriven je u mobitelu ministra unutarnjih poslova Fernanda Grande-Marlaske, izjavila je u utorak glasnogovornica Isabel Rodriguez, čime je ministar postao treći dužnosnik vlade čiji je mobitel hakiran.

Esteban se pojavila prošli tjedan pred zastupnicima u Kongresu kako bi objasnila prisluškivanje katalonskih čelnika.

Odbor u kojem se pojavila podliježe službenoj tajnosti, ali nazočni zastupnici rekli su da je Esteban priznala da je špijunska agencija prisluškivala 18 čelnika za neovisnost, ali uvijek prema sudskom nalogu, kako zakon nalaže.

Vlada je priopćila da istražuje optužbe, ali nelagoda je sve veća zbog hakiranja premijerovog mobitela.

Taj skandal potresa Španjolsku od objave 18. travnja izvješća kanadske organizacije Citizen Lab da je identificirala 60 osoba iz separatističkog pokreta čiji su mobilni telefoni hakirani Pegasusom između 2017. i 2020.

To je dovelo do duboke krize između manjinske vlade Pedra Sancheza i katalonskih separatista. Katalonska lijeva stranka za neovisnost ERC, ključni saveznik španjolske manjinske vlade, upozorila je da je neće podržati dok Madrid ne poduzme mjere za obnovu povjerenja.

Ali afera je poprimila dodatni značaj kada je 2. svibnja vlada objavila da su špijunirani i telefoni Sáncheza i Robles u svibnju i lipnju 2021. putem istog programa koji je stvorila izraelska tvrtka NSO.

Pegasus - koji omogućuje da se pristupi porukama, podacima ili s udaljenosti aktiviraju kamere i mikrofoni pametnog telefona i izraelska tvrtka NSO koji ga je osmislila - predmet su ozbiljnih optužbi otkako je medijski konzorcij prošlog ljeta otkrio da je ovaj softver korišten za špijuniranje telefona stotina političara i političarki, novinara, aktivista za ljudska prava ili izvršnih direktora tvrtki.

Sánchez je prvi šef države ili vlade koji je objavio da je špijuniran putem Pegasusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:33