POTPUNA CENZURA

Ruske vlasti blokirale Mediazonu, posljednji neovisni medij, osnovale su ga članice Pussy Riota

Ruske vlasti upravo su uspostavile "vojnu cenzuru i u zemlji gotovo više i nema neovisnih medija", ističu u priopćenju

Ruski predsjednik Vladimir Putin

 Kay Nietfeld/AFP

Mediazona, jedan od posljednjih neovisnih medija u Rusiji, koji su osnovale članice ruskoga feminističkog benda Pussy Riot, Marija Aljohina i Nadežda Tolokonjikova, u nedjelju je objavio da su ga vlasti blokirale zbog izvještavanja o invaziji na Ukrajinu.

Ruski internetski regulator "Roskomnadzor počeo je blokirati Mediazonu", stoji u priopćenju.

AFP je potvrdio da je Mediazona odsad na službenom popisu blokiranih stranica u Rusiji.

Ova mjera je poduzeta je "jer iskreno pokrivamo ono što se događa u Ukrajini i zato što invaziju nazivamo invazijom, a rat ratom", ocijenila je Mediazona.

Ruske vlasti upravo su uspostavile "vojnu cenzuru i u zemlji gotovo više i nema neovisnih medija", ističu u priopćenju.

Ruske su vlasti naredile radikalan udar na medije i društvene mreže odmah na početku ruske vojne intervencije u Ukrajini 24. veljače.

Donijele su zakon koji omogućuje strogu zatvorsku kaznu za bilo kakvo širenje "lažnih informacija o ruskoj vojsci".

Neovisna internetska televizija Dojd u četvrtak je izvijestila o prekidu djelovanja, a i radio postaja Eho Moskve prestala je s emitiranjem nakon što su joj blokirane internetske stranice.

Deseci zaposlenika neovisnih tvrtki i medija, među kojima su Dojd i Mediazona, posljednjih su mjeseci u Rusiji klasificirani kao "strani agenti", a mnogi novinari i urednici bili su primorani napustiti zemlju.

Mnogi stručnjaci smatraju da nijedan neovisni ruski medij neće uspjeti opstati u Rusiji u bližoj budućnosti, pa ni ugledni list Novaja Gazeta, čiji je glavni urednik dobio Nobelovu nagradu za mir 2021. godine.

Mediazona je internetski medij koji, među ostalim, pokriva sudske slučajeve koji se odnose na političke aktiviste, prati prosvjede oporbe i slučajeve zlostavljanja zatvorenika.

Osnovale su ga 2014. godine članice grupe Pussy Riot, Nadežda Tolokonjikova i Marija Aliohina, nakon odsluženja zatvorske kazne dosuđenu im jer su 2012. u crkvi Krista Spasitelja u Moskvi izvele svoju “protestnu molitvu“ demonstrirajući protiv Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:53