ELVIRA NABIULINA

Ruska guvernerka, čelična Elvira, odjećom šalje šifrirane političke poruke: ‘Evo što misli o Putinovom ratu‘

Guvernerka središnje banke Rusije poznata je po tome da voli slati poruke odjećom, a sad je odabrala pogrebno crnu kombinaciju

Elvira Nabiulina

 Photo by Russian Central Bank/Sputnik via AFP

Guvernerka ruske središnje banke Elvira Nabiulina jedva je mogla sakriti svoju nelagodu dok je najavljivala gospodarski odgovor Rusije na sankcije Zapada. Ona je, inače, poznata po tome da voli slati prikrivene poruke svojom odjećom, pa se tako sada odlučila za 'pogrebno' crnu kombinaciju dok je upozoravala na razorne sankcije koje je Zapad uveo Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Budući da je rubalj pao za više od četvrtine, Nabiulina je prošlog ponedjeljka najavila da će se ključna kamatna stopa središnje banke više nego udvostručiti na rekordnih 20%, kako bi se obuzdala rastuća inflacija. Kako bi se ublažio udarac na građane Rusije, uvela bi se kontrola kapitala, dok bi se burza privremeno zatvorila, javlja The Guardian.

Guvernerkin izbor odjeće, kao i poprilično neugodno pojavljivanje na TV-u u društvu ruskog predsjednika Vladimira Putina, kada je njezin izraz lica dok je sjedila za jednim od kremaljskih megastolova govorio više od svega, pokrenuli su pitanja o tome što ona stvarno misli o njegovoj odluci da pokrene invaziju na Ukrajinu.

“Znamo da mrzi rat jer je nosila crno. Ona uvijek nosi nešto što odaje njezine stavove", rekao je Charlie Robertson, glavni ekonomist u Renaissance Capitalu. “Ona tuguje za Rusijom koju je pomogla izgraditi. Mislim da njezini osjećaji neće biti skriveni, a Putin će toga biti svjestan. Ali njega nije briga.”

Vrlo cijenjena u međunarodnoj zajednici, uključujući i neke od najžešćih Putinovih kritičara, Nabiulina se smatra osobom koja je reformirala središnju banku i sačuvala rusko gospodarstvo od gorih problema unatoč izazovnim uvjetima koji su je zatekli otkako je preuzela dužnost 2013. godine.

Kao bivša predsjednikova savjetnica od povjerenja, zaslužna je za pomoć u izgradnji ruske ekonomije koja je postala manje ovisna o američkom dolaru te je tako sada spremnija za suočavanje sa zapadnim sankcijama nego tijekom Putinove aneksije Krima 2014. godine.

Blago rečeno, ona komunicira ne samo riječima, već i svojom odjećom - posebno broševima - te tako daje naznake o svojim političkim razmišljanjima. U svibnju 2020., dok je vlada pozivala ljude da ostanu kod kuće, nosila je broš u obliku kuće.

"Svaki simbol nešto znači, ali neću objašnjavati", rekla je za rusku televiziju prije dvije godine.

Sergej Gurijev, profesor ekonomije na Sciences Po u Parizu i vrsan poznavatelj prilika u Rusiji, rekao je da je njezina ovotjedna poruka pokazala ozbiljnost udarca koji su Rusiji zadale sankcije Zapada.

"Ovog je puta bila u crnom i nije imala broš. Ne treba to čitati kao da se ona ne slaže s Putinovom politikom, već kao znak da je vrijeme pokapanja normalne monterne politike", rekao je.

Gurijev, inače liberalno orijentirani bivši savjetnik Kremlja koji je naglo napustio Rusiju 2013. usred Putinove političke čistke, Nabiulinu poznaje 15 godina. "Ona je vrlo cijenjena i poštovana. Smatra se kompetentnom, skromnom i poštenom. Putin joj vjeruje. Pridonijela je razvoju ruske ekonomije, i to ne samo kad su u pitanju devizne rezerve nego i u smislu domaćeg platnog sustava i kartičnog plaćanja, ali siguran sam da nije bila dio uskog kruga ljudi koji su donosili odluku o ratu", rekao je Gurijev.

Analitičari očekuju da bi rusko gospodarstvo ove godine mogla zahvatiti još dublja recesija od one koju je izazvala pandemija koronavirusa. Sankcije koje zamrzavaju imovinu središnje banke ozbiljno su ograničile Nabiulinin manevarski prostor. Od 630 milijardi dolara u deviznim rezervama koje je prikupila središnja banka, a koje su se mogle upotrijebiti za zaštitu rublja, stručnjaci kažu da je velik dio te svote postao beskorisan.

Rusiju je lišila većine dolarskih depozita mijenjajući ih za eure, kineske renminbije i zlato. Kako bi bila što manje ovisna o pristupu dolarskim financijskim tijekovima. A onda je nedavno objavila da je spremna poduzeti sve potrebne mjere kako bi osigurala financijsku stabilnost u kontekstu zaoštravanja napetosti između Zapada i Rusije zbog Ukrajine i pada rublja.

image

Elvira Nabiulina

AFP

"Ona je briljantna guvernerka. Ona nije kriva za rat”, rekao je jedan ruski ekonomist koji radi u Londonu. "Putin donosi geostrateške odluke s ogromnim ekonomskim posljedicama i prepušta svom timu iskusnih tehnokrata da skuplja te njegove komadiće i sredi nered koji je prouzročio."

Prošlog je tjedna Nabiulina rekla svojim suradnicima da se rusko gospodarstvo suočava s ekstremnom situacijom za koju su se svi nadali da se neće dogoditi. "Možete osjetiti da se upravo dogodilo nešto stvarno ozbiljno. Ona moli svoje suradnike da se ne počnu svađati oko politike. To je prilično neobično”, rekao je John Lough, suradnik Programa za Rusiju i Euroaziju u Chatham Houseu. "Postoje znakovi panike. To je izuzetno ozbiljno i bacit će rusku ekonomiju na koljena."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11