UNOSAN POSAO

Rusija na izvozu nafte i plina u prvih 100 dana rata zaradila gotovo 100 mlrd. dolara, najviše od ukrajinskih saveznika

Značajan udio ruske nafte se rafinira u Indiji pa prodaje kupcima u SAD-u i Europi, budući da rafinirani proizvodi nisu obuhvaćeni embargom

Tanker, ilustracija

 Rodger Bosch/Afp

Rusija je zaradila gotovo 100 milijardi dolara od izvoza nafte i plina tijekom prvih 100 dana rata u Ukrajini, navodi se u izvješću nezavisnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Prihodi padaju od ožujka jer su mnoge zemlje izbjegavale ruske isporuke, ali su i dalje visoke, a tu su i propusti u nastojanjima da se obuzda uvoz iz Rusije, prenosi BBC.

EU, SAD i Velika Britanija su među onima koji su se obvezali smanjiti ruski uvoz, no u izvješću CREA-e navodi se da je Rusija usprkos tome zaradila 97 milijardi dolara prihoda od izvoza fosilnih goriva u prvih 100 dana ukrajinskog sukoba, od 24. veljače do 3. lipnja.

Europska unija čini 61% tog uvoza, vrijednog približno 59 milijardi dolara.

Sveukupno, izvoz ruske nafte i plina opada, a prihod Moskve od prodaje energije također je pao, no ruski prihodi još uvijek premašuju trošak koji imaju zbog rata u Ukrajini, a koji se procjenjuje na 876 milijuna dolara dnevno.

Europska unija planira zabraniti uvoz ruske nafte morskim putem do kraja 2022., čime bi se ukupan uvoz smanjio za dvije trećine. U ožujku se blok također obvezao na smanjenje uvoza plina iz Rusije za dvije trećine u roku od godinu dana.

Međutim, do sada nije postignut dogovor o potpunoj zabrani.

U međuvremenu, SAD je proglasio potpunu zabranu uvoza ruske nafte, plina i ugljena, dok će Velika Britanija postupno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine.

U izvješću CREA navodi se da će planirani embargo na naftu EU imati značajan utjecaj, ali upozorava se da se velike količine ruske sirove nafte sada isporučuju u Indiju, što je povećalo njezin udio u ukupnom ruskom izvozu sirove nafte s oko 1% prije invazije na Ukrajinu na 18% u svibnju.

Navodi se da se 'značajan udio' te nafte rafinira pa prodaje kupcima u SAD-u i Europi, budući da rafinirani proizvodi nisu obuhvaćeni embargom, te se napominje kako bi snažne sankcije protiv tankera koji prevoze rusku naftu značajno ograničili opseg ove prakse.

U izvješću se ističe kako Rusija traži nova tržišta za naftu, a osim Indije druge zemlje koje su povećale uvoz ruskog goriva uključuju Francusku, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, navodi se u izvješću.

Velik dio nafte transportira se brodovima - a većina tankera koji se trenutno koriste u vlasništvu je europskih i američkih tvrtki.

Na prvi pogled, ovo izvješće sadrži mnogo loših vijesti: prodaja energije još uvijek zapravo financira rat u Ukrajini, a visoke cijene kompenziraju napore za smanjenjem potražnje.

Ali to ne znači da pritisak na Moskvu na kraju neće uspjeti. Autori izvješća očekuju da će djelomični embargo EU na rusku naftu, primjerice, smanjiti prihode za oko 36 milijardi dolara godišnje. Izvoz plina već je dramatično pao - a postoje planovi za daljnje smanjenje europskog oslanjanja na Rusiju.

Ipak, kako bi pritisak na Rusiju bio potpun, zabrane uvoza moraju biti učinkovite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21