BLOKADA

Rusija jutros obustavila isporuke plina Finskoj, prije tjedan dana su isto učinili i s električnom energijom

Nakon što su zapadne zemlje uvele brojne ekonomske sankcije Rusiji, oni su poručili kako "neprijateljske" zemlje moraju plaćati rubljima
 Vesa Moilanen/Afp

Rusija je u subotu ujutro obustavila isporuku plina Finskoj. Radi se o novoj eskalaciji rata energentima sa Zapadom. Ruski Gazprom potvrdio je da je u 6 ujutro po hrvatskom vremenu prekinuo isporuke, a isto je naknadno potvrdila i finska plinarska kompanija Gasum koja je u priopćenju istaknula da ruski potez neće imati utjecaja na potrošače, piše BBC.

Radi se, naravno, o sporu oko valute, jer je Rusija zatražila od drugih zemalja da im se plin plaća u rubljama. No, vrlo je vjerojatno i da je ovo odmazda Moskve za odluku Finske da pristupi NATO-u. Unatoč invaziji na Ukrajinu koja je počela 24. veljače, Rusija nastavlja opskrbljivati plinom brojne druge europske zemlje.

Nakon što su zapadne zemlje uvele ekonomske sankcije Rusiji, iz Moskve su poručili kako "neprijateljske" zemlje moraju plaćati ruski plin isključivo ruskim novcem, što je Europska unija doživjela kao ucjenu. S druge strane, brojne zemlje ovise o ruskim energentima zbog čega će (ili već jest) doći do porasta cijena, odnosno, inflacije. Finska je dosad većinu svojih potreba za plinom zadovoljavala uvozom iz Rusije, no olakotna okolnost im je to što plin čini manje od deset posto upotrebe energenata u zemlji.

Finska državna kompanija Gasgrid Finland u subotu je objavila kako je obustavljen dotok ruskog plina preko postrojenja Imatra.

- Nužne količine plina za finsko tržište uvezli smo kroz sustav Balticconnector. Sustav opskrbe je opet uravnotežen - poručili su.

Balticconnector je plinovod koji povezuje Finsku i Estoniju.

Kompanija Gasum ranije je priopćila kako žali zbog ruske odluke.

- Ipak, dobro smo se pripremili za ovu situaciju te smo učinili sve kako ne bi došlo do problema u opskrbi idućih mjeseci - kazao je čelnik te tvrtke Mika Viljanen.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov vijest je komentirao rekavši kako je očigledno da "nitko neće besplatno isporučivati nešto", piše BBC.

Prošlog vikenda Rusija je obustavila i isporuku električne energije Finskoj.

Finska je već u petak predstavila planove za sljedeću zimu bez ruskog plina i najavila je da će na deset godina unajmiti zajedno s Estonijom, plutajući terminal za regasifikaciju prirodnog ukapljenog plina (LNG).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:46