SVE JAČI PRITISAK

Rusi sve teže podnose sankcije Zapada: ‘Moskva kakvu sam poznavala više ne postoji. Pa pogledajte ponudu u dućanima‘

Za mnoge građane Rusije sve veća politička i ekonomska izolacija zemlje ima izravan utjecaj na njihovu egzistenciju

Moskva

 Yuri Kadobnov/Afp

Odlazak u shopping centar u Rusiji danas je posve drugačije iskustvo nego prije samo nekoliko mjeseci, piše Guardian.

'Kada sam dobila svoje prvo dijete, postojao je sav taj izbor. Mothercare, Zara, što god', kaže Evgenia Marševa, 33-godišnja arhitektica. Ali kada je ovog mjeseca otišla u Moskvu u kupovinu za svoje novorođenče, mnogih od tih velikih maloprodajnih marki više nije bilo.

'Sada mogu pronaći samo vrlo jeftine ili iznimno skupe ruske proizvode. Odrasla sam uz priče o slabom izboru robe koji su moji roditelji imali tijekom Sovjetskog Saveza. Nikad nisam mislila da će se to vratiti.'

Tri mjeseca nakon početka rata, Rusija je postala zemlja s najviše sankcija na svijetu, a gotovo 1000 stranih brendova - većina njih dobrovoljno - prekinuli su svoje poslovanje u toj zemlji, pokazala je evidencija koju vodi Yale School of Management. Egzodus tvrtki nastavio se ovaj tjedan s McDonald'som koji je službeno najavio da će napustiti Rusiju nakon tri desetljeća.

Zahvaljujući povećanoj cijeni izvoza nafte i plina, Kremlj je do sada mogao nastaviti financirati svoj ratni stroj, a zemlja je prošlog mjeseca na obranu trošila čak 300 milijuna dolara dnevno, što je dvostruko više od prijeratnog razdoblja, pokazuju podaci ministarstva financija. U međuvremenu, kontrola kapitala koju je Rusija uvela kako bi zaštitila svoj financijski sektor krajem veljače, ustabilila je rublju.

Ipak, za mnoge ljude u Moskvi i drugim ruskim gradovima, sve veća politička i ekonomska izolacija zemlje ima izravan utjecaj na njihovu egzistenciju.

'Otkad je počeo sukob, svaki korak u proizvodnji je borba', rekao je Vladimir Kukuškin, direktor tiskare u Ekaterinburgu, četvrtom po veličini gradu u Rusiji.

Kukuškin se požalio da je nakon što je Adobe najavio da njegov softver neće biti dostupan u Rusiji morao pronaći nove načine za dizajn svojih proizvoda, dok su sve veće cijene tinte i papira dodatno opteretile njegovo poslovanje.

'Također je teško promovirati posao jer su Instagram i Facebook blokirani. To se sve može činiti malim problemima, ali se oni zbrajaju', rekao je.

Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Kremlj je doživio određene uspjehe u svom nastojanju zamjene uvoza, posebice u jačanju domaće poljoprivredne proizvodnje, a vlasnici dvaju restorana u Moskvi rekli su da nisu imali nikakvih problema s nabavom svojih proizvoda od početka rata.

Međutim, trenutni egzodus tvrtki bacio je novo svjetlo na neuspjehe zemlje u proizvodnji mnogih potrošačkih dobara na koje su Rusi navikli, rekla je Maria Šagina, istraživačica na Međunarodnom institutu za strateške studije.

'Rusko gospodarstvo još uvijek uvelike ovisi o uvozu. Primjerice, 90 posto pekarnica u Rusiji radi na uvoznoj, prvenstveno europskoj opremi. Pad uvoza će imati ogroman utjecaj na to koji su proizvodi dostupni u zemlji', rekla je.

Ruskim tvrtkama bilo bi posebno teško zamijeniti strane tehnološke proizvode i mikročipove, dodala je Šagina. Nastojanja Rusije da kopira sada zabranjene platforme društvenih medija, naišla su na podsmijeh, dok su sankcije vratile automobilsku industriju u 1980-e, s novim automobilima koji po zakonu više ne moraju imati zračne jastuke koji se sada ne mogu uvoziti sa zapada.

U eklatantnom priznanju da zemlja ima velikih poteškoća da zamijeni određene proizvode, Andrej Klišas, ​​zastupnik iz Putinove vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, rekao je ovog tjedna da je program zamjene uvoza u zemlji 'potpuno propao'.

Nedavni ekonomski podaci dodatno upućuju na znakove naprezanja u gospodarstvu.

Prema procjenama dužnosnika, očekuje se da će se rusko gospodarstvo smanjiti za između 8 i 12 posto u 2022. godini. Prodaja automobila, pokazatelj koji stručnjaci često koriste za mjerenje gospodarskog raspoloženja, pala je u travnju za gotovo 80 posto, što je najveći ikada zabilježeni pad. U međuvremenu, središnja banka zemlje predvidjela je stopu inflacije između 18 i 23 posto ove godine.

U nedavnom istraživanju neovisnog centra Levada, 85 posto anketiranih Rusa reklo je da je sada loše vrijeme za velike kupnje, što je najviša razina u više od desetljeća, dok je više od 60 posto Rusa reklo da nemaju ušteđevinu.

'Vlada je stvorila lažni osjećaj stabilnosti. Ali dugoročna slika je pogubna', rekla je Šagina.

Iako spore sankcije možda neće prisiliti Vladimira Putina da promijeni svoje postupke u Ukrajini, pritisak na Kremlj bi 'dramatično' porastao ako bi Europska unija nastavila sa svojim planovima za odustajanje od ruske nafte i plina, rekla je.

'Sve dok Rusija ima svoje prihode od plina i nafte, može izdržati rat. Bit će to veliki udarac za Kremlj ako izgube tu kravu muzaru.'

I dok ekonomisti i poduzeća oglašavaju uzbunu zbog nadolazeće recesije u zemlji, neki Moskovljani žale zbog prekinutih kulturnih veza sa zapadom koje dolaze ruku pod ruku s ekonomskom štetom.

'Kulturna izolacija je za mene možda još strašnija od ekonomske', rekla je Katja Fedorova, bivša modna urednica koja sada vodi vrlo čitan blog o životnom stilu i modi na Telegramu.

Disney, Warner, Sony i druge producentske kuće zaustavile su puštanje filmova u Rusiji, a moskovska kina sada ponovno prikazuju stare holivudske uspješnice i premijerno prikazuju kineske akcijske filmove.

'Bit ćemo sretni ako izdržimo do jeseni, a da se ne zatvorimo. Ljudi jednostavno ne žele ići peti put gledati Vuka s Wall Streeta', rekao je menadžer popularnog kina u centru Moskve, misleći na film Martina Scorsesea iz 2013. koji se trenutno ponovno prikazuje u nekim kinima u glavnom gradu.

U simboličnom potezu, Cosmopolitan, koji je izazvao bijes 1994. godine kada je postao prvi međunarodni ženski časopis koji se izdavao u postsovjetskoj Rusiji, bio je prisiljen promijeniti ime u Cosmagazine, nakon što je Hearst Corporation oduzela časopisu licencu za Rusiju.

'Sjećam se ljeta provedenih u Moskvi u kojima sam s izložbe Juergena Telera išla na promociju Murakamija, plesala na glazbenim festivalima gdje bi međunarodni line-up konkurirao najboljim europskim događanjima', prisjetila se Fedorova. Zapadni modni znalci začudili bi se kad bi ih vodila gradom i komentirali su kako je grad 'moderan i pun događanja'.

'No takve Moskve sada više nema', uzdahnula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:55