ODNOS SNAGA

Rishi Sunak nikad nije stajao lošije: Laburisti Konzervativce šiju za 30 posto

Jaz između dviju stranaka najveći je od listopada 2022. kad se podrška konzervativcima otopila u tjednima nakon financijskih poteškoća

Rishi Sunak

 Adrian DENNIS/AFP

Britanska oporbena Laburistička stranka povećala je svoju prednost pred Konzervativnom strankom premijera Rishija Sunaka te je sada 30 postotnih bodova ispred, pokazuje anketa YouGova za novine Times.

Istraživanje provedeno uoči izbora kasnije ove godine daje laburistima 48 posto podrške, a vladajućima 18 posto. To je najgori rezultat za Sunaka otkad je postao premijer prije 18 mjeseci, piše Times.

Jaz između dviju stranaka najveći je od listopada 2022. kad se podrška konzervativcima otopila u tjednima nakon financijskih poteškoća uzrokovanih mini-proračunom Sunakove prethodnice Liz Truss.

To je prva anketa provedena nakon lokalnih izbora prošli tjedan na kojima su torijevci također zabilježili loš rezultat.

Prošla anketa, objavljena 2. svibnja, laburistima je davala 26 postotnih bodova prednosti. Očekuje se da će Sunak raspisati izbore u drugoj polovici godine. Njegovi konzervativci na vlasti su, samostalno ili u koaliciji, od 2010. godine.

Tu vladavinu najviše su obilježili izlazak iz Europske unije i skandali vezani za upravljanje pandemijom koronavirusa.

Britanci su u tom razdoblju imali pet različitih premijera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 06:28