SANKCIJE DJELUJU?

Razotkriveni! Jedna od najbogatijih država svijeta utrostručila uvoz ruske nafte

Europska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih proizvoda od 5. veljače

Singapur

 Tibor Bognar/Photononstop Via Afp

Singapurski uvoz ruske nafte gotovo se utrostručio u prvom kvartalu 2023., pokazuju vladini podaci, nakon što je Europska unija zabranila uvoz naftnih derivata iz Rusije.

‘Azijski tigar‘, kako još zovu ovaj otočni grad-državu, uvezao je 741.000 tona ruske nafte u tom razdoblju, što čini oko 23 posto ukupnog singapurskog uvoza rafiniranih proizvoda, pokazao je izračun Reutersa temeljen na podacima Enterprise Singapore.

Europska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih proizvoda od 5. veljače, a uz EU i Australiju još sedam država nametnulo je gornju granicu od 45 dolara za trgovinu ruskom naftom uz korištenje zapadnih brodova i osiguranja.

Ograničenja, koja su promijenila globalne tokove trgovine naftom, imaju za cilj obuzdati prihode Moskve, a istovremeno omogućiti Rusima da ostanu na tržištu i održavaju niske svjetske cijene nafte.

Singapur nije dio skupine zemalja koje su zabranile uvoz ruske nafte, no jedan singapurski dužnosnik je još u veljači rekao da će tvrtke u zemlji morati razmotriti i upravljati svakim potencijalnim utjecajem na svoje poslovne aktivnosti, transakcije i odnose s kupcima kada posluju s ruskom sirovom naftom.

Inače, ključni kupci nafte iz Singapura su Južna Koreja, Kina, Tajvan i Japan.

Rusija je, s druge strane, uspjela pronaći alternativne kupce za svoju naftu, s isporukama u Brazil, Tunis i Bliski istok. Njihov izvoz u ta područja dosegao je rekordne razine, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:17