VELIKI RIZIK

Punih pet godina varao je s vraćanjem proizvoda na Amazonu. Sad mu prijeti 20 godina zatvora

Amerikanac je vratio oko 270 proizvoda, od kojih je 250 bilo ‘materijalno manje vrijednosti‘ - šteta prijevare iznosi 290.000 dolara
 Ilustracija/Jane Barlow/Pa Images/Profimedia

Hudson Hamrick iz Charlottea u Sjevernoj Karolini punih pet godina na Amazonu je kupovao skupe artikle, uključujući iMac Pro, da bi potom vraćao njihove kopije, tj. jeftinije verzije.

Uhvaćen je u prijevari i sad mu prijeti do 20 godina zatvora i 250.000 dolara novčane kazne. Na sudu se u utorak izjasnio krivim, objavio je Yahoo News.

Tužba protiv Hamricka podignuta je u rujnu, nakon što se otkrilo da je dotični sudjelovao u oko 300 lažnih transakcija. Među njima je zabilježeno oko 270 povrata proizvoda, od kojih je 250 bilo "materijalno manje vrijednosti" - šteta prijevare iznosi 290.000 američkih dolara.

Kupovao je, između ostaloga, aparate za kavu, prijenosna računala... Hamrick bi prvo naručio skupu stavku, zatim bi pokrenuo proces povrata, a vraćao bi sličnu, ali manje vrijednu pošiljku ili stariji model proizvoda.

Tako je, primjerice, u kolovozu 2019. godine naručio Apple iMac Pro za 4256,85 dolara. Nakon otprilike dva tjedna započeo je postupak povrata s Amazonom, koji mu je tad i izvršio povrat novca. No umjesto da vrati vrhunski iMac Pro, Hamrick je poslao puno stariji, manje vrijedan model s potpuno drugačijim serijskim brojem. U međuvremenu je pravi iMac Pro prodao na platformi eBay.

Glasnogovornik Amazona rekao je kako je tehnološki div otkrio prijevaru i sve prijavio policiji. Tvrtka je surađivala s FBI-jem i uredom američkog odvjetništva u Sjevernoj Karolini.

- Amazon ima sustave za otkrivanje sumnjivog ponašanja i timove koji istražuju te zaustavljaju zabranjene aktivnosti. U Amazonu nema mjesta prijevarama i nastavit ćemo provoditi sve mjere kako bismo zaustavili prevarante - izjavio je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:11