PROBLEM SIGURNOSTI

Proljetna sjetva u Ukrajini možda će biti na manje od pola prijeratne površine

"Prilagođeni plan trenutno iznosi sedam milijuna hektara. Zapravo smo prepolovili (početni plan). Bit će manje kukuruza"
 Anatolii Stepanov/AFP

Proljetni usjevi mogli bi ove godine u Ukrajini biti posijani na samo oko sedam milijuna hektara, upola manjoj površini nego u 2021. godini, upozorio je ministar poljoprivrede Roman Leščenko.

Prije ruske invazije na Ukrajinu očekivalo se da će proljetnim usjevima, koji obuhvaćaju žitarice poput ječma i kukuruza, kao i kulture poput šećerne repe, suncokreta i soje. biti zasijano 15 milijuna hektara.

"Prilagođeni plan trenutno iznosi sedam milijuna hektara. Zapravo smo prepolovili (početni plan). Bit će manje kukuruza", rekao je Leščenko u utorak za Reuters. “Imamo velike zalihe kukuruza, ali kako ga kasnije izvoziti vrlo je teško pitanje“, dodao je.

Rekao je i da bi poljoprivrednici u ovoj godini mogli zasijati do 3,3 milijuna hektara kukuruza, u odnosu na 5,4 milijuna hektara u 2021. godini.

Ministarstvo je po njegovim riječima pozvalo poljoprivrednike da siju više jare pšenice, heljde, zobi, prosa i jarog ječma. Ministar nije naveo kolika je površina zasijana tim kulturama, rekavši tek da bi osudne padaline mogle naštetiti sjetvi.

"Danas je u prvom planu pitanje sigurnosti hrane", zaključio je ministar.

Ukrajina je prošle godine zasijala samo 176.000 hektara jare pšenice jer tradicionalno uzgaja ozimu pšenicu.

Leščenko je rekao da su poljoprivrednici zasijali ukupno 6,5 milijuna hektara ozime pšenice za žetvu u 2022., ali bi požnjevena površina mogla iznositi samo oko četiri milijuna hektara, zbog rata u mnogim dijelovima zemlje.

Odbio je prognozirati žetvu žitarica u 2022. godinu jer se "situacija nije u potpunosti stabilizirala".

“Područje zahvaćeno neprijateljstvima stalno se pomiče, a mi nadamo se da će se situacija ipak promijeniti, da će biti sklopljen mir i da ćemo moći zasijati barem kasne usjeve na područjima koja su sada u ratnom području“, izjavio je ukrajinski ministar.

Ukrajina je veliki svjetski proizvođač i izvoznik poljoprivredih proizvoda, ističe Reuters, a neprijateljstva bi mogla oštro smanjiti žetvu u 2022. i izvoz u sezoni 2022/2023.

U 2021. godini proizveli su rekordna 84 milijuna tona žitarica, a isprva se očekivalo da će u inozemstvo izvesti 65 milijuna tona, uključujući 25,3 milijuna tona pšenice i 40 milijuna tona kukuruza.

Ukrajinska konzultantska tvrtka za poljoprivredu APK-Inform procijenila je prošlog vikenda da izvoz pšenice u ovoj sezoni neće premašiti 18,3 milijuna tona i da bi od ožujka do lipnja moglo biti prodano samo 200.000 tona.

Ukrajina je zbog invazije već obustavila izvoz raži, zobi, prosa, heljde, soli, šećera, mesa i stoke i uvela dozvole za izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

Vlada po Leščenkovim riječima razmatra ukidanje obaveze pribavljanja dozvola za izvoz kukuruza i suncokretovog ulja, s obzirom na dostatne zalihe.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak talijanskom parlamentu da bi ruski napad na Ukrajinu mogao izazvati glad u zemljama širom svijeta, navodi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:37