REPORT GOJKA DRLJAČE

Preokret u jednom od najšokantnijih trendova u SAD-u: Pitanje je vremena kada će se to dogoditi i u EU

Pad cijena rabljenih vozila u SAD-u se ubrzava, trgovci panično pokušavaju rasprodati sve što su kupili
 Jim Watson/Afp

Počele su se urušavati cijene na američkom tržištu rabljenih automobila. Radi se o preokretu u jednom od najšokantnijih trendova pokrenutih tijekom 2021. godine, kada su cijene rabljenih vozila porasle zapanjujućih 70 posto. S obzirom na to da više važnih europskih trendova prate one američke u posljednje 2-3 godine, treba očekivati i promjenu trenda u EU, gdje je cijena rabljenih automobila također drastično narasla.

Uzroci bujanja tržišta rabljenih automobila bili su slični i u EU i SAD-u. Tijekom pandemije 2020. proizvođači su otkazali uobičajene narudžbe dijelova potrebnih za proizvodnju očekujući dugu recesiju, ali je već tijekom 2021. krenuo robusni oporavak, pa se otkazivanje narudžbi, pogotovo poluvodiča, pokazala kao greška menadžera autoindustrije jer je došlo do nezabilježenog zastoja u lancima opskrbe autoindustrije. Istodobno, velike centralne banke globalno su zbog posljedica pandemije upumpavale enormne iznose stimulansa kako bi potakle globalni rast, što je potrošačima u EU i SAD-u omogućilo dizanje potrošnje puno iznad razine plaćanja elementarnih životnih troškova.

S obzirom na to da još nisu značajno počeli rasti troškovi zaduživanja, uz obilje novca i njegovu nisku cijenu, potražnja za rabljenim automobilima je eksplodirala, jer novih vozila jednostavno nije bilo dovoljno na tržištu. Sada je, pogotovo u Sjedinjenim Državama, došlo do značajnog rasta kamata, stali su fiskalni poticaji kućanstvima, autoindustrija je počela ispunjavati veliki dio starih narudžbi novih automobila, a kompanije koje trguju rabljenim vozilima najednom su se našle u situaciji da hitno moraju prodati ogromne flote vozila koje su tijekom ekstremno visoke potražnje gomilale na svojim parkiralištima.

Obrnuti trend

Tako je pokrenut obrnuti trend u kojem se veliki trgovci rabljenim automobilima hitno pokušavaju riješiti rabljenih vozila koje ne mogu prodati. Neki od njih tako smanjuju gubitke, a mnogi pokušavaju izbjeći bankrot. Cijene su tako na tržištu rabljenih automobila strelovito pale za 20 posto od svog vrhunca, te je dojam da će se taj trend nastaviti. Naime, na američkom tržištu 80-90 posto kupaca novih automobila i 60 posto kupaca rabljenih automobila kupuju vozila uz kredite, a kad kamate snažno rastu onda tržište jednostavno više ne može prihvaćati ekstremne cijene. Isto tako, potpuno je očigledno da mnogi postaju svjesni kako su puno preplatili svoje rabljeno vozilo; nije tajna da se u Sjedinjenim Državama za vrijeme manije rasta cijena bez puno razmišljanja po cijeni blizu novog vozila kupovao pick up koji je prešao više od 150.000km, koji već zbog kilometraže nije u najboljem stanju, a čak je prije toga bio poplavljen u jednom od uragana.

Jedan od primjera američkih kompanija koje prodaju rabljena vozila jest Carvana. Svi na tržištu već primjećuju probleme pa im se cijena dionice strmoglavila.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje cijene dionice Carvane

image

Q 1

Istodobno, analitičari primjećuju kako ta Carvana rasprodaje do jučer vrlo tražena vozila po cijenama koje su drastično niže nego prije samo 30-ak dana.

Ispod je jedna od stručnih rasprava na društvenim mrežama o trendu pada cijena

image

Q 2

Isto ponašanje, tj. pokušaje rasprodaje flote rabljenih vozila, primjećuje se i kod drugih američkih dealershipa, ne samo Carvane, jer svi redom bilježe dramatični pad interesa kupaca.

Više američkih financijskih kuća upozorilo je da počinju primjećivati više postotaka gubitaka po auto-kreditima, što znači da se previše kupaca zaletjelo kad su kupovali previše skupa rabljena vozila. Među njima su, primjerice, Wells Fargo i Ally Financial, čiji su se otpisi učetverostručili. Pojedini zajmodavci, poput Fift Third Bancorpa, počinju limitirati ponudu autokredita.

Ispod je grafikon koji pokazuje kretanje cijene dionice Ally Financiala, koji je najveći davatelj autokredita u Americi

image

Q 2

Vro sličan trend pada može se primijeti i kod CapitaOne

image

Q 2

Isto se uočava kod CarMax-a

image

Q 2

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:27